Crveni krst Pančevo: Koraci ka formiranju Centra za žrtve seksualnog nasilja u Pančevu

PANČEVO – Crveni krst Pančevo se u ime organizacije UN Women našao u ulozi koordinacije organizovanja i pozivanja na multisektorski sastanak svih institucija i organizacija koje učestvuju u sistemu reagovanja na slučajeve seksualnog nasilja prema ženama: policija, tužilaštvo, sud, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, nevladine organizacije.

Sastanak će se održati u utorak, 14. marta sa početkom u 11 časova u sali na 9. spratu Gradske uprave Pančevo.

„Tema sastanka je osnivanje Centra za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici Pančevo, o čemu su već vođeni razgovori“, kaže Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

U okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III faza“ Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) je podržala postojeće i osnivanje novih centara za žrtve seksualnog nasilja.

Projekat realizuju agencije Ujedinjenih nacija (UNDP, UN Women, UNFPA, UNICEF) u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a podržava Vlada Švedske. Usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Opšta bolnica Pančevo je u prethodnom periodu učestvovala u edukativnim aktivnostima, izražena je spremnost i potreba da se prihvate i nastave koraci ka uspostavljanju Centra u Pančevu i sa tim u vezi nastavljaju se razgovori unutar sistema.

Centri za žrtve seksualnog nasilja su pilotirani u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i od januara 2019. godine rad su nastavili centri u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

Model uspostavljen u Vojvodini pretpostavlja da su centri smešteni u zdravstvenim ustanovama u kojima se žrtvi pružaju sve usluge, obavljaju pregledi i sprovodi prikupljanje materijalnih tragova nasilja. Ovo je jedinstven primer dobre prakse u pružanju usluga žrtvama silovanja ili seksualnog nasilja koja se zasniva na saradnji između državnih institucija i ženske organizacije prepoznate kao profesionalni pružalac specijalizovanih usluga socijalne zaštite.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: