Bukovac – Sve popularnije prigradsko mesto, idealno za dobar život, ali i rekreaciju (FOTO, VIDEO)

NOVI SAD – Bukovac je prigradsko naselje Novog Sada koje se nalazi sa sremske strane, a koje u poslednje vreme sve više doživljava ekspanziju, kako zbog mogućnosti da se ostvari miran porodični život, tako i zbog lepe prirode koja se iskoristila kao idealna turistička ponuda u svrhe rekreacije i odmora.

Bukovac je mesto koje se nalazi između Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice. Od centra Novog Sada udaljen je 9 kilometara, odnosno oko 18 minuta vožnje automobilom.

Istorija Bukovca

Istorija Bukovca kazuje da se on zvanično u spisima prvi put pominje u 18. veku. Mada po nekim predanjima Bukovac se spominje još za vreme Turaka, kada su ga srpske porodice naselile. To predanje se vezuje za 15. vek. Krajem 18. veka učvršćuje se veza sa današnjim životom Bukovca kroz gradnju pravoslavne crkve u mestu (Srpske pravoslavne crkve Vaznesenja Gospodnjeg), koja i danas predstavlja jednu od najznačajnijih obeležja naselja.

Nakon Drugog svetskog rata dolazi do većeg priliva srpskog stanovništva, kao i tokom devedesetih godina kada se ovde doselio veći broj srpskoh stanovništva iz mesta pogođenih ratom.

Danas u Bukovcu živi oko 4000 stanovnika, ali postoji pretenzija da se taj broj poveća u budućnosti, usled širenja i povećanja broja stanovnika u gradu.

Bukovac danas

Bukovac danas predstavlja jedno od omiljenih mesta sportistima i ljudima koji žele da se opuste u prirodi. Razlog tome jeste svež vazduh, zelene površine i dobra ponuda za raznovrsne aktivnosti.

Što se tiče samog života, Bukovac ima dobre uslove za miran život, pogotovo kada je porodica u pitanju. U ovom naselju nalazi se jedan državni vrtić, Vrtić „Zeka“. Ovaj vrtić ima jaslene i predškolske grupe. Pored vrtića u mestu se nalazi i Osnovna škola „22. Avgust“. Školovanje u ovom mestu postoji još od 18. veka, a školovanje u sadašnjoj zgradi i pod sadašnjim imenom od 1973. godine.

Foto: Gradske info

Pored ovoga, mesto ima dom zdravlja, poštu, mesnu zajednicu, dobrovoljno vatrogasno društvo, ali i veliki broj kulturnih obeležja.

Pod kulturnim životom u Bukovcu danas podrazumevamo i Kulturnu stanicu Bukovac koja je nedavno otvorena. U ovoj stanici održavaju se brojni kulturni događaji, od izložbi do radionica i koncerata, a koji upriličavaju svakodnevni život Bukovčana.

Pored kulturne stanice, tu su i spomenici poput spomenika na Vezircu, kao i skulptura „Drži me za ruku“.

Foto: Gradske info

Treba istaći da je pored kulturnog segmenta, ovde prisutan i sportsko-rekreativni život. U pitanju su brojne staze za šetanje, parkovi za alternativne sportove, od kojih se posebno izdvaja biciklistički park. Ova ponuda posebno je zanimljiva rekreativcima i Novosađanima koji vikendom traže mesto za aktivan odmor. Posebnu čar domaćim turistima donose bungalovi i vikendice ovog mesta.

Sportski život u Bukovcu živi još i kroz njihove klubove. Pored Fudbalskog kluba „Fruškogroski partizan“ tu je i Amatersko kulturno-umetničko društvo „Milica Stojadinović Srpkinja“ koje nosi naziv po čuvenoj srpskoj pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji koja je davne 1828. godine rođena baš u ovom prigradskom naselju.

Foto: Gradske info

Ipak, ono što je glavna prednost ovog mesta jeste lepa priroda, izolovanost od gradske vreve i mala udaljenost od grada.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.