Novi Ledinci – mesto sa posebnim šarmom koje poznajemo još pod nazivom Ledinci (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD – Novi Ledinci su prigradsko mesto u Novom Sadu koje se nalaze na obroncima Fruške gore, a koje još poznajemo pod nazivom Ledinci.

Novi Ledinci nalaze se nešto severnije u odnosu na Stare Ledince, svega 3 kilometra. Naselje se nalazi između mesta Stari Ledinci, Rakovac i Sremska Kamenica.

Foto: Gradske info

Od Novog Sada Novi Ledinci su udaljeni oko 10 kilometara odnosno 15 minuta vožnje automobilom. Ovo mesto danas naseljava skoro 2000 stanovnika, što u odnosu na Stare Ledince predstavlja duplo veći broj stanovnika pa se iz tog razloga u Novim Ledincima može naći nešto više institucija u odnosu na Stare Ledince.

Istorija Novih Ledinaca

Ovo naselje na mestu na kome ga danas poznajemo, nastalo je tek nakon Drugog svetskog rata. Pre toga su Ledinci postojali, ali ne na istom mestu. Ledinci su često bili spaljeni tokom svoje istorije, a poslednji put spaljeni su za vreme Drugog svetog rata od strane fašista, s tim da je naselje koje je tada spaljeno bilo naselje na mestu današnjih Starih Ledinaca.

Nakon Drugog svetskog rata javila se ideja o obnavljanju ovog naselja, ali nešto severnije u odnosu na nekadašnje Ledince. Tako su nastali Novi Ledinci koji su zadobili naziv Ledinci, a Stari Ledinci su nakon izgradnje Novih Ledinaca obnovljeni na istom mestu gde su bili i pre Drugog svetskog rata.

Novi Ledinci danas

Novi Ledinci su ušuškano malo mesto sa posebnim šarmom. Šarm ovog mesta čine uske ulice i prirode koja ga okružuje. Takođe, ovo malo mesto koje se nalazi na sremskoj strani Dunava, pored Ledinačke plaže, ima bezbroj razloga za dobar i miran život izvan grada.

Novi Ledinci imaju svoj vrtić pod nazivom „Čarobnjak“, koji postoji od 1976. godine. Ovaj vrtić ima i jalene i predškolske grupe, s toga zadovoljava kapacitete mališana koja ovde žive. Pored vrtića, Novi Ledinci imaju i svoju Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ koja predstavlja ogranak Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice.

Foto: Gradske info

Pored toga, ovo naselje ima i svoj Dom kulture, Mesnu zajednicu „Ledinci“, ambulantu i Pravoslavnu crkvu Silaska Svetoga Duha na apostole – Sveta Trojica.

Foto: Gradske info

Pored toga tu je i Lovački dom, ali i stadion za sve mlade fudbalske nade. Stadion nosi naziv Vinogradar, prema fudbalskom klubu iz ovog mesta. Inače ovaj fudbalski klub traje već 92 godine i predstavlja jednu od najomiljenijih aktivnosti u mestu.

Foto: Gradske info

Mesto je takođe poznato po izvoru Svete Petke – arteškom bunaru, dubine 80 metara, koji se ovde nalazi punih 77 godina.

Novi Ledinci su i jedna od omiljenih destinacija za vikend putovanja, jer obiluje brojnim vikendicama.

Idealno mesto za odmor i relaksaciju, Ledinci predstavljaju jedno od mesta koje ima potencijal da u budućnosti naraste, pogotovo po broju stanovništva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.