Brnabić: Na svakom NTP je da vidi koji su potencijali i ideje lokalne privrede

KRUŠEVAC – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Kruševcu, da je na svakom NTP da vidi koji su potencijali i ideje lokalne privrede, kao i da je važno da ljudi koji vode tu organizaciju odluče čime će se baviti kompanije, startapovi, mikropreduzeća i razvojni centri većih kompanija.

„Važno je da ceo tim koji bude vodio ovu organizaciju, uveže i obrazovne institucije u čitavom okrugu, ali i lokalne samouprave i privredu i onda se odlučuje koje će to biti osnovne teme kojima će se baviti kompanije, startapovi, mala mikropreduzeća, i razvojni centri većih kompanija“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da već postoji razvijen sistem u kome kompanije, u okviru NTP, dobijaju stručnu, savetodavnu, pravnu pomoć.

„To je sve ukupna usluga koja se pruža jednoj startap kompaniji, da ona može da vidi koje ideje je moguće ostvariti“, istakla je Brnabić.
U Kruševcu, NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije „Župa“ u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, a Brnabić je ukazala da se renoviranjem zgrade „Župe“ čuva industrijsko nasleđe.

„Mi nećemo rušiti staru gradu ‘Župe’, već ćemo je rekonstruisati. To smo radili sa starom ložionicom koja je 2025. godine puni 100 godina u Beogradu, to radimo sada u Kragujevcu sa Institutom za seme, čija zgrada obeležava 100 godina“, rekla je Brnabić.

U okviru zgrade NTP u Kruševcu biće izgrađene konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.