Brnabić prisustvovala polaganju kamena temeljca za NTP u Kruševcu

KRUŠEVAC – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

Otvaranje NTP Kruševac planirano je 2026. godine, a investicija je vredna oko šest miliona evra.

U Kruševcu, NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije „Župa“ u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.