Beočin: Obeležen Dan Mesne zajednice Rakovac

beočin-rakovac
BEOČIN – U znak sećanja na sve žrtve ratnih stradanja i borce pale za slobodu, juče je u Rakovcu na spomen obeležju Stručica i spomeniku kod Pećine, polaganjem venaca svečano obeležen Dan mesne zajednice.

Obeležavanju Dana mesne zajednice prisustvovale su sve strukture lokalne zajednice na čelu sa predsednicom opštine Biljanom Janković, zatim delegacije boračkih organizacija kao i građani i meštani Rakovca.

Prisutnima se obratio predsednik Skupštine opštine Beočin Nemanja Vilić koji se u svom obraćanju osvrnuo na istorijske događaje ovog mesta i ukazao na snagu slobodarskog duha našeg naroda kao i na obavezu da se žrtve fašizma nikada ne zaborave.
Tokom Drugog svetskog rata Rakovac je bio jako uporište oslobodilačkih pokreta i iz ovog dela Fruške gore preduzimale su se brojne oružane akcije protiv okupatora.

Spomen obeležje “Stručica” posvećeno je palim borcima, narodnom heroju Stanku Paunoviću Veljku, komandantu Đorđu Markoviću Đilasu i Zencelu Hunjadiju poznatijem kao Kurir Franja, koji su na tom mestu poginuli 1942. godine.

Tri izvijena stuba koja streme ka nebu simbolično predstavljaju tri poginula vojnika u njihovoj borbi za slobodu.

Spomenik kod Pećine posvećen je takođe palim borcima i žrtvama fašizma i takođe svedoči o teškoj 1942. godini kada je selo spaljeno a cenu rata su platili mnogi meštani, borci i heroji koji su za slobodu kao najvišu vrednost dali svoje živote.

beočin-rakovac
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: