logo transparend vojvodina uzivo

Bačka Topola: Plazma Sportske igre mladih od početka organizacije Sportski igara mladih,šah je zastupljen kao takmičarska disciplina

BAČKA TOPOLA- Plazma Sportske igre mladih u saradnji sa opštinom Bačka Topola organizuju u  prostorijama Šahovskog kluba, u petak 12.04 sa početkom u 9.00 č, Kvalifikacioni Banca Intesa turnir u šahu.

Na turniru će učestvovati učenici- ljubitelji šaha iz  osnovnih škola sa teritorije opštine Bačka Topola.

Plazma Sportske igre mladih, i ove godine, organizuju šahovsko takmičenje, ukupno trideset i pet Banca Intesa Turnira u šahu,  za Kategorije: devojčice 2009. i mladje i devojčice 2013. i mladje, dečaci 2009. i mladji i dečaci 2013. i mladji.

Takmičenja su otvorenog tipa i na kvalifikacionim turnirima mogu da učestvuju deca iz bilo kog grada. Broj učesnika i njihovih učešća nije ograničen,tako da mladi SIM šahisti mogu  da igraju i više kvalifikacionih turnira, sve dok se ne plasiraju dalje.

Kvalifikaciona takmičenja igraju se po bergerovom ili švajcarskom sistemu (u zavisnosti od broj prijavljenih) u pet do sedam kola uz kompjutersko parovanje. Igra se po FIDE pravilima šaha za ubrzani šah i tempo igre je 10 minuta + 5 sekundi ili 15 minuta po igraču.

Interesovanje  za šah kod dečaka je mnogo veće nego kod devojčica. Obično 70% ih se više prijavi za takmičenje u odnosu na broj  devojčica.

Regionalna takmičenja Banca Intesa Turnira u šahu biće u prva dva vikenda juna meseca i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Svake godine do sad SIM šahisti su,u odnosu na svoje drugare šahiste iz regiona, osvajali najveći broj medalja na medjunarodnom takmičenju u Splitu.

Sportske igre mladih su kroz 27 godina delovanja obogatile živote mnogih generacija, a od osnivanja 1996. godine na Igrama je učestvovalo više od 2,7 miliona dece i mladih. Iako se radi o amaterskim takmičenjima za decu i mlade (od 6 do 18 godina), organizovana su na profesionalnom nivou u 10 sportskih disciplina (fudbal, košarka, odbojka, odbojka na pesku, kros, trka na 60 metara, tenis, rukomet, šah i stoni tenis).

SIM podržavaju brojne svetske institucije, od kojih izdvajamo: MOК, UEFA, FIDE, FIBA i Evropska komisija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.