logo transparend vojvodina uzivo

Bačka Palanka: Apel građanima da ne spaljuju strne useve, smeće i biljne ostatke na otvorenom prostoru

BAČKA PALANKA – Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, imajući u vidu povećan broj požara na otvorenom, hitno je naložio, preko svojih organizacionih jedinica, stupanje u kontakt sa komandantima štabova za vanredne situacije i inicirao hitne sednice lokalnih štabova za vanredne situacije na kojima će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati i na kojima će se predložiti i pokrenuti sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

Od početka februara meseca na teritoriji Republike Srbije evidentirano je ukupno 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih požara bipo 226. Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih požara. Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara meseca evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila. Angažovanje ovolikog broja pripadnika i vozila direktno utiče na smanjenje mobilnosti vatrogasno-spasilačkih jedinica za reagovanje na ostalim vanrednim događajima i stvaranje velikih materijalnih i finansijskih troškova MUP-u Republike Srbije.

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bačka Palanka apeluje na građane da ne spaljuju strne useve, smeće i biljne ostatke na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Takođe, požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda.

Za nepoštovanje odredbe Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.