Američka ministarka u Kini videla plavu ruku – jela halucinogene pečurke, restoran postao hit

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izazvala je pravu gužvu kada je tokom posete Kini u jednom od pekinških restorana probala lokalni specijalitet sa „halucinogenim pečurkama“.

O svom neobičnom iskustvu sa pečurkama ministarka je rekla: „Nisam znala da pečurke imaju halucinogena svojstva. To sam saznala tek kasnije. Na večeru sam otišla sa grupom ljudi, pa hranu nisam naručivala sama“.

Izjava ministarke izazvala je buru na društvenim mrežama, a restoran u kome je jelo sa pečurkama pojela ministarka finansija SAD, povećao je promet.

Lanac restorana je svu količinu te vrste jela rasprodao za par sati. Vlasnik restorana “In and Out” u kome je ministarka večerala istakao je da će mu posle njene posete trebati zaposleni koji će samo pripremati ovu vrstu pečuraka.

Ministarka je u Kini pokrenula pravu pomamu za ovim jelom koje se zove „Jian shou qing“, ili „vidi plavu ruku“.

Lokalni specijalitet se inače pravi od vrste pečuraka koje su poznate pod nazivom Lanmaoa čiji delovi menjaju boju u plavo kada se zagrizu ili preseku.

Profesor na Institutu za botaniku u Kunmingu dr Peter Mortimer istakao je da vrsta pečuraka Lanmaoa može biti i otrovna zbog jačine svojih halucinogenih svojstava.

„Naučnici još uvek nisu identifikovali jedinjenja odgovorna za izazivanje halucinacija. Ostaje pomalo misterija, a većina dokaza je anegdota. Imam prijatelja koji ih je greškom pojeo i halucinirao tri dana“, rekao je profesor.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.