Sve staro je ponovo novo, uključujući i recepte. Ukusan danas kao i pre nekoliko decenija, ovaj starinski recepti za ručak se vraća „u modu“.
Osim što ovaj obrok donosi odlučan spoj ukusa i dašak nostalgije na našu trpezu, možemo da uživamo i u tome što je paradajz punjen pečurkama ujedno i veoma jefino glavno jelo ili prilog, a uz to se i brzo sprema.
Uz mešavina pečuraka i sira, punjeni paradajz je zaista dekadentan.
Sastojci:
4 velika paradajza
so i biber po želji
500 g isečenih svežih pečuraka
1/4 šolje margarina
2 kašike višenamenskog brašna
1 šolja biljnog sira
2 kašike mekih mrvica hleba
3/4 šolje iseckanog svežeg peršuna
2/3 šolje narendanog biljnog kačkavalja
Priprema:
Isecite paradajz na polovinu, izvadite i bacite pulpu, ostavljajući tanku ljusku.
Lagano pospite solju i preokrenite na papirne ubruse da se ocede 15 minuta.
U velikom tiganju propržite pečurke na margarinu dok većina tečnosti ne ispari, oko pet minuta.
Pospite brašnom i dodajte rendani biljni kačkavalj. Kada proključa, kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, oko dva minuta. Skloniti sa vatre.
Umešajte hlebne mrvice, peršun i trećinu šolje biljnog sira.
Sipajte po kašiku smese u „šolje“ od paradajza i kada ih napunite, pospite preostalim sirom i stavite u podmazanu vatroslatnu posudu.
Pecite nepokriveno na 200 C° dok se sir ne otopi, otprilike oko 10 minuta.
Servirajte toplo.