Aligatorima samo nos viri tokom zime: Svi misle da su mrtvi, ali je istina potpuna drugačija (VIDEO)

Kada dođe hladno vreme, posebno je zanimljivo posmatrati „zimski san“ aligatora.

Telo im je potpuno pod ledom, ali im se nos nalazi na površini što je upečatljiv prizor.

– Ovaj aligator je našao lepo i udobno mesto, izbacio je nos iznad površine vode i pustio je da se led stvori oko njega. Nije mrtav. Potpuno je živ. Otkucaji srca su mu smanjeni na tri u minutu – rekao je Edi Handhart koji je snimak načinio u Bomontu, u Teksasu, gde postoji čitav park namenjen ovim životinjama.

Aligatori se tokom zime nalaze u brumaciji, nekoj vrsti hibernacije specifičnoj za reptile. Tada su potpuno nepokretni i neaktivni, kao da su u dubokom snu. Led na neki način pruža izolaciju tako da je njima pod vodom prilično toplo.

– To se događa svake zime u određenim delovima SAD kada zavladaju niske temperature. Aligatori nisu zaista smrznuti, ali tokom brumacije smanjuju otkucaje srca, budu veoma mirni i nastavljaju da dišu kako bi preživeli – rekao je za „Biznis insajder“ Šon Foget, direktor zoo vrta „Krokodili sveta“, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Takođe, metabolizam im je drastično usporen.

Brumacija je specifična za aligatore, zmije i žabe.

Za razliku od onih u hibernaciji, životinje u brumaciji i dalje mogu da imaju određenu aktivnost, posebno kada se temperature povećaju.

Jedan od radnika parka u Teksasu je rekao: „Kada je u tom stanju, mogao bih da da mu dodirnem nos i ništa se ne bi dogodilo. Ali, ako bih upao u vodu na njega, verovatno bi me ujeo“.

– Veoma je važno da ih ne dirate. Oni nisu poput ledenica kao što mnogi misle, nisu potpuno zamrznuti. Aligator može i da se spusti do dna jezerceta i ponovo da izbaci nos na površinu. Ipak, želeće da čuva energiju – dodao je.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.