Ako imate običaj da punjač uvek ostavite uključen u struju, ovo bi trebalo da znate

Većina nas ima običaj da punjač od mobilnog telefona, laptopa, ili tableta, ostavi uključen u struju. I ovo svima deluje nebitno i kao sitnica, međutim, stvari stoje potpuno drugačije. Verovali ili ne, ali ostavljanjem punjača u utičnici i te kako trošimo struju.

„How-To Geek“ je poznati IT portal koji je jednom prilikom napravio eksperiment, ne bi li utvrdili koliko punjači za tablete, mobilne telefone i tablete zaista potroše struje, kada ostanu uključeni.

Naime, oni su iskoristili merni uređaj koji su priključili u struju, a zatim na njega i punjače. Jedan punjač maltene nije pokazivao nikakvu potrošnju, jer, bez prikačenog uređaja sa druge strane, nije vršio nikakvu funkciju.

Međutim, kada je odjednom uključeno sedam različitih punjača, registrivana je potrošnja od 0,3 vata (W).

I sad je računica prilično jasna. Ako bi tih sedam punjača, i nakon punjenja, ostali uključeni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, za 365 dana, odnosno 8.760 sati, bilo bi potrošeno ukupno 2.628 kilovat sati (kWh) struje.

Naravno, ovo ne može da se uzme kao potpuno pouzdan i od strane stručnjaka potvrđen podatak, međutim, može da bude orjentacioni pokazatelj.

Svakako je punjače, bez obzira na to da li i koliko struje troše, preporučljivo isključiti, nakon što završite sa punjenjem uređaja, a pre svega iz bezbednosnih razloga. Na kraju krajeva, pokušajte jedan mesec da ovako funkcionišete i ubzro će vam, po računu za struju, biti jasno ima li razlike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.