logo transparend vojvodina uzivo

Previše vremena provodite na telefonu? Stručnjaci objasnili kako da se oslobodite ove zavisnosti

Sve veća zavisnost među ljudima.

Pametni telefoni su sve više deo naših života: sada već daleko od funkcionalnosti starih mobilnih telefona, koji su služili samo za pozivanje i slanje poruka, ovi uređaji nam omogućavaju da slušamo muziku, orijentišemo se pomoću mapa, pravimo fotografije, koje potom delimo na društvenim mrežama, ili kupujemo u našim omiljenim prodavnicama.

Objašnjenje verovatno leži u svojevrsnom “nagradnom sistemu” koji je prisutan na onlajn platformama, a podrazumeva lajkove i notifikacije, prenosi The Sun.

Osećaj zadovoljstva

Kada vidite lajk ili novo obaveštenje, vaš mozak odreaguje na isti način kao i kod zavisnika od narkotika, tvrde istaživači Univerziteta u Kaliforniji.

Preciznije, u tom trenutku dolazi do lučenja dopamina u mozgu, iste substance koju organizam proizvodi kada jedemo slatkiše ili imamo intimne odnose.

– Vremenom, to trenira vaš mozak da sve češće poželi da proveri društvene mreže – tvrde naučnici.

Sličan osećaj mogu izazvati i kratki foto/video-zapisi (Story), koji u različitim formama postoje na brojnim društvenim mrežama, poput Instagrama, TikToka, Facebooka ili Snapchata.

Udar dopamina

Stručnjaci ističu i fenomen “instant zadovoljstva”, koje se javlja kada odmah dobijemo lajkove ili komentare (podrške) za neku objavu.

Takve situacije privremeno podižu nivo samopouzdanja/samopoštovanja kod ljudi, uz udarac dopamina.

Ova vrsta ponašanja, međutim, vremenom može da preraste u “mehanizam” za potiskivanje negativnih osećanja (ili bežanja od stvarnosti).

Šta možete da uradite?

Ukoliko smatrate da preterujete s društvenim mrežama, možete probati “digitalni detoks”, navode stručnjaci.

Postepeno smanjujte vreme koje provodite na internetu, fokusirajte se na određenu aplikaciju, a potom isključite notifikacije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.