Srbija nastavlja da raste i da se razvija – oko 1000km autoputeva i brzih saobraćajnica vrednosti 3.8 milijardi evra

SRBIJA – Trenutno se u Srbiji projektuje i gradi oko hiljadu kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, čija je ukupna vrednost 3,8 milijardi evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić krajem januara meseca.
Ono što je obećano je i ispunjeno – Srbija nastavlja da se gradi, ravija i napreduje, a rezultati i dela govore.

Deset autoputeva/brzih saobraćajnica, koje se trenutno grade:
1. Fruškogorski koridor,
2. Ruma – Šabac – Loznica,
3. Kuzmin – Sremska Rača,
4. Preljina – Požega,
5. Moravski koridor,
6. Surčin- Novi Beograd,
7. Obilaznica oko Beograda – Sektor B.
8. Požarevac- Veliko Gradište – Golubac,
9. Niš – Pločnik,
10. Obilaznica oko Kragujevca.

Foto: JP Putevi Srbije

Ovakva ekspanzija gradnje i planiranja puteva nije, do sada, nikada zabeležena u Srbiji. Zahvaljujući sigurnim državnim finansijama, čak i u vreme korone, Srbija može da ulaže, da se razvija i napreduje. Izgradnjom mreže puteva svaki deo Srbije biće dostupan, a na taj način će se direktno pomoći lokalnom stanovništvu podizanjem kvaliteta života, budućim investitorima će biti olakšan rad, a doći će i do razvoja seoskog turizma.

 Srbija nastavlja da se razvija i u planu je izgradnja još puteva i brzih saobraćajnica, kao što su:

U januaru 2020. godine potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd (Borča) – Zrenjanin – Novi Sad. Dužina autoputa od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 kilometara. Procenjena vrednost izgradnje je oko 600 miliona evra.

Koridori Srbije
Foto: Koridori Srbije
Autoput „Vožd Karađorđe“, takozvani Šumadijski koridor, biće ukupne dužine oko 220km. Ovaj projekat je u planu, a reč je o brzoj saobraćajnici sa po dve trake u oba smera, koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju, i nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka. Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac – Orašac – Aranđelovac, sa druge Lazarevac – Aranđelovac gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.
Foto: Novosti
Najavljene su i izgradnje brzih saobraćajnica Bački Breg – Sombor – Kikinda – granica sa Rumunijom (175 km), Slepčević – Pavlovića most (15 km), Kragujevac – Mrčajevci (33 km), petlja Požarevac – Golubac (70 km), Golubac – Donji Milanovac – Brza Palanka i Kladovo – Negotin (146 km) i Paraćin – Zaječar – Negotin (140 km).
Srbija mapa puteva
Foto: Sky scrapers Serbia

Danas je predsednik Republike, Aleksandar Vučić obišao  početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac – Loznica u Mačvanskom Prnjavoru.

Deo brze saobraćajnice Šabac – Loznica je nastavak Autoputa od Rume do Šapca, koji će biti završen do kraja septembra ili početka oktobra 2023. godine, dok će brza saobraćajnica od Šapca do Loznice biti gotova do kraja oktobra 2024. godine, dobio je obećanje od izvođača predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ugovorena cena radova je 467,5 mil EUR, a radove izvodi azerbejdžanska kompanija Azvirt sa domaćim podizvođačima.

Na ovu saobraćajnicu nadovezivaće se autoput od Novog Sada preko Fruške Gore do Rume dug 45,4 klilometra, tako da će najveći grad u Vojvodini imati najbržu drumnsku vezu sa zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom, odnosno Bosnom i Hercegovinom.

Autoputevi u Srbiji su označeni velikim slovom A i brojnom oznakom iza slova. Tabela koja je pred vama prikazuje sve izgrađene i planirane autoputeve u Srbiji:

Oznaka Naziv Deonica Dužina
A1 Autoput Horgoš-Preševo Horgoš – Novi Sad – Beograd – Niš – Preševo 584 km
A2 Autoput Beograd-Boljare Beograd – Ljig – Čačak – Požega- Sjenica- Boljare 258 km
A3 Autoput Batrovci-Beograd Batrovci – Sremska Mitrovica – Ruma – Beograd 94 km
A4 Autoput Niš-Dimitrovgrad Niš – Pirot – Dimitrovgrad – Gradina 109 km
A5 Autoput Pojate-Preljina Preljina – Kraljevo -Kruševac- Pojate 110 km
  Ukupna dužina autoputa 1155 km
Pogledajte i video Vojvodina uživo – izgradnja mosta preko Save, deo auto-puta Ruma – Šabac

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.