logo transparend vojvodina uzivo

8,7 miliona za energetsku sanaciju kuća i stanova u opštini Vrbas, za četiri godine pomoć građanima od 230 hiljada evra

VRBAS – Opština Vrbas i Ministarstvo energetike četvrtu godinu zaredom obezbeđuju novac za energestsku sanaciju kuća i stanova na teritoriji opštine.

Žiteljima Vrbasa, Savinog Sela, Kucure, Savinog Sela, Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela koji žele da upola cene finansiraju nabavku materijala i izvođenje radova, imaju bolje grejanje i klimatizaciju, i plaćaju manje račune, na raspolaganju će ukupno biti 8.750.000 dinara. Za zamenu stolarije, kotlova, fasada, opština i ministarstvo su ove godine izdvojili po 4.375.000 dinara. Ugovori su danas potpisani u Master centru Novosadskog sajma, a odluka o korisnicima sredstava biće doneta na osnovu javnog konkursa, koji će biti raspisan narednih dana.

Zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić ističe da je reč o značajnom programu, koji je vrlo koristan za opštinu i državu, ali pre svega za građane.

– Do ove godine, podržali smo ukupno 93 domaćinstava u okviru programa unapređenja energetske efikasnosti. Građani ostvaruju duplu uštedu. U startu dobijaju pola iznosa neophodnog za nabavku i ugradnju opreme, a u budućnosti će štedeti tako što će imati manje račune, a bolje grejanje i klimatizaciju. Od 2021. zajedno sa ministarstvom izdvojili smo 26.750.000 dinara. Prošle godine je obezbeđeno sedam, 2022. 4,5, a 2021. 6,5 miliona dinara. Učešće u ovom programu Vlade Srbije predstavlja nastavak politike pretvaranja Vrbasa u energetski efikasanu lokalnu samoupravu, koju sprovodimo poslednjih godina u okviru kog smo izvršili prebacivanje gradske toplane s mazuta na gas, temeljno rekonstruisali dva vrtića i jednu školu – rekla je Aleksić.

Program energetske efikasnosti zainteresovanim građanima omogućava da uz podršku Ministarstva i lokalne samouprave zamene izolaciju, spoljne prozore i vrata na kućama i stanovima, nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas ili biomasu i ugrade solarne panele. Korisnici obezbeđuju pola sredstava, a drugu polovinu obezbeđuju opština i Ministastvo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store. 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.