7 aspekata roditeljstva: Kako odgajati mentalno zdravo dete

Kako odgajati mentalno zdravo dete
Kao roditelji smo u obavezi da obezbedimo svojoj deci osnovne uslove za normalno odrastanje. Živimo u izazovnom dobu kada imamo sve manje vremena, a odgoj mentalno zdravog deteta zahteva veću pažnju i posvećenost nego ikada.

Kako bi dete srećno odrastalo i formiralo se u mentalno zdravu osobu, moramo obratiti pažnju na nekoliko važnih aspekata roditeljstva:

Razvijanje emocionalne inteligencije

Emocionalna inteligencija je ključna za mentalno zdravlje, a roditelji mogu pomoći u razvijanju ovog aspekta kod dece. Razvoj EQ uključuje učenje prepoznavanja i izražavanja emocija, učenje regulisanja emocija i učenje empatije i razumevanja emocija drugih ljudi i životinja. Empatija ključ za formiranje intimnosti i zdravih veza.

Stvaranje stabilnog i podržavajućeg okruženja

Deca koja odrastaju u stabilnom i podržavajućem okruženju imaju manju verovatnoću da razviju probleme mentalnog zdravlja. Kao roditelji bi trebalo da se potrudimo da obezbedimo sigurnost svojoj deci, da budemo prisutni i da ih podržavamo u njihovim interesovanjima i aktivnostima.

Razvijanje samopoštovanja i samopouzdanja

Samopoštovanje i samopouzdanje su od velikog značaja za mentalno zdravlje i postignuće. Podržavajmo i ohrabrujmo svoju decu, dajmo im pozitivnu povratnu informaciju i pomozimo da što više razvijaju svoje talente. Naučimo ih kako da vrednuju sebe tako i da veruju u svoje sposobnosti.

Stvaranje prostora za razgovor o osećanjima

Razgovor o osećanjima i problemima koje dete ima može pomoći u sprečavanju problema mentalnog zdravlja. Stvorimo prostor za razgovor o ovim temama i budimo otvoreni i prijemčivi za detetove probleme. Delimo sa njima svoje emocije i uvažimo njihove.

Učenje pozitivnih načina rešavanja konflikata

Konflikti su normalni deo života, ali deca moraju naučiti kako da ih rešavaju na konstruktivan način. Treba da učimo decu da pričaju sa nama o svojim o problemima, da budu asertivni u komunikaciji sa drugima i da traže pomoć kada im je potrebna.

Ohrabrivanje zdravog načina života

Fizičko zdravlje je veoma važno za mentalno zdravlje. Uprkos drugačijim trendovima, moramo na sve moguće načine podsticati zdrave navike kod dece, uključujući redovno vežbanje, dobar san i zdravu ishranu. Ako je to u kući model ponašanja odraslih ukućana, veće su šanse da će ga dete slediti.

Slobodno vreme

Pauze opuštanja između obaveza su važan saveznik u borbi protiv hroničnog stresa i preopterećenosti obavezama. Ne zanemarujmo isceljujuću moć onoga kada ne žurimo nigde, ne radimo ništa, jednostavno budemo sa svojim detetom. Odaberite vreme u nedelji kada se samo opuštate od svakodnevice, svet neće stati.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: