Limanska pijaca je bila dom prve novosadske Železničke stanice

NOVI SAD – Železnička stanica Novi Sad nalazi se u saobraćajnoj sredini grada, a odmah pored nje, stacionirane su autobuske stanice za gradski, prigradski, međugradski i međunarodni saobraćaj.

Zbog širenja grada prema obali Dunava, doneta je odluka da se pruga izmesti prema severu grada, a da se stara železnička stanica, koja se nalazila kod današnje Limanske pijace, ukine. Zgrada, pak, još postoji, a u njoj se danas nalazi Pošta.

Istorija novosadske Železničke stanice

Nakon izgradnje Žeželjevog mosta, 1961. godine, pruga i stanica izmešteni su na sadašnju lokaciju. Konačna izgradnja Železničke stanice završena je 1964. godine, a građena je po projektu arhitekte Imrea Farkaša.

Terasasti krov nove Železničke stanice, prema ideji autora, simbolizuje krovove panonskih kuća, na koje i podseća. U moderni stil gradnje, vešto je uklopljeno sećanje na staru aritekturu ovih kuća.

Foto: nsuzivo.rs

Pored nove Železničke stanice, gledajući na Bulevar Oslobođenja, sa desne strane nalazi se poznata Lokomotiva, koja je izložena kao muzejski eksponat. U pitanju je lokomotiva “parnjača”, a odmah do nje, nalazi se i bronzana statua železničara- amaterski rad jednog radnika Železnice.

Danas, novosadska Železnička stanica je u veoma lošem stanju, a za maj ove godine, najavljen je početak radova na renoviranju i rekonstrukciji stanice, te povezivanje pruge na novi Železnički most preko Dunava.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.