Zrenjanin: Usvojeni predlozi Odluka o izradi Strategije za mlade, ustanovljavanju nagrade prosvetnim radnicima i pribavljanju palate Srpske zadružne banke

ZRENJANIN – Sednica Gradskog veća, 23. po redu, održana je danas, a članovi Veća razmatrali su devetnaest tačaka dnevnog reda, među kojima su Predlog Odluke o donošenju Plana generalne regulacije naseljenog mesta Perlez, Predlog Odluke o izmenama Odluke o uređenju grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zrenjanina za period 2024 – 2029. godine.

Sednicom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura, a članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o pristupanju izradi Strategije za mlade Srednjeg Banata za period 2024 – 2030. godine.

Izvestilac po toj tački, pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan podsetio je da je gradonačelnik nedavno potpisao ugovor o dodeli sredstava za izradu tog dokumenta sa ministrom bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženim za ravnomerni regionalni razvoj Edinom Đerlekom i da se usvajanjem ovog predloga odluke praktično kreće u izradu.

Kapelan je kazao da je u planu da Strategija bude završena do kraja decembra ove godine.

Gradonačelnik Simo Salapura je po završetku sednice izdvojio je tačku koja se odnosila na  izradu Strategije za mlade Srednjeg Banata za period 2024 – 2030. godine.

– Reč je o regionalnoj Strategiji, a kako je početkom ove godine usvojena je i Nacionalna strategija za mlade, krećemo u implementaciju mera i aktivnosti za realizaciju ove, regionalne. Naime, pored Grada Zrenjanina tim dokumentom obuhvaćene su i susedne opštine i na ovaj način želimo da uključimo mlade u kreiranje budućih aktivnih mera u svim oblastima društvenog života – rekao je on.

Naglasio je i da će po prvi put u našem gradu, ukoliko se o tome pozitivno izjasne i odbornici na narednoj sednici Skupštine grada, biti ustanovljena nagrada za sve radnike u sistemu obrazovanja.

– To je jedan vid podrške i zahvalnosti za sve što čine naši radnici u prosveti i stručni saradnici, počev od predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Još jedna sjajna vest jeste da smo posle višegodišnje „borbe“ pribavili nepokretnost na motelu, a sada konačno i palatu Srpske zadružne banke, takozvanu Zgradu doma sindikata. Kao što znate, mi smo zajedno sa Republikom izdvojili značajna sredstva za radove na sanaciji krova – zamene krovne konstrukcije i postavljanje novog crepa, što je nedavno i urađeno, a za desetak dana krenuće i radovi na drugoj fazi, odnosno na uređenju zgrade koja je arhitektonsko delo našeg poznatog arhitekte Dragiše Brašovana – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: