logo transparend vojvodina uzivo

Zrenjanin: Ukupno 30 miliona dinara za program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova

ZRENJANIN – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i gradonačelnik Simo Salapura juče su u Palati „Srbija“ potpisali Ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, a na osnovu sprovedenog Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje programa koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

Ukupna sredstva podsticaja za realizaciju programa Grada Zrenjanina iznose 30 miliona dinara, od čega Ministarstvo rudarstva i energetike obezbeđuje 15 miliona dinara, a još toliko lokalna samouprava.

Grad Zrenjanin će, kao i prethodnih godina, putem javnih poziva odabrati privredne subjekte koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji objekata, a potom i domaćinstva, kao krajnje korisnike sredstava podsticaja namenjenih zameni stolarije, termičkoj izolaciji porodičnih kuća i stanova, unapređenju termo-tehničkog sistema, ugradnji solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode ili ugradnji solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Ministarka Dubravka Đedović, obraćajući se predstavnicima 131 grada i opštine u Srbiji, kojima su uručeni ugovori, istakla je da se ovaj program realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, te da je energetska efikasnost nešto što se tiče svih potrošača, bilo da su u pitanju domaćinstva, javne ustanove ili privredni subjekti.

“Država je ulaganja u energetsku efikasnost predstavila kao prioritet, a da bismo imali rezultat kakav želimo, neophodna su ulaganja u javne objekte, ali i podrška građanima da smanje potrošnju energije u svojim domovima i to sprovodimo zajedno, kroz ovaj program, u protekle tri godine. Do sada oko 20 hiljada domaćinstava imalo priliku da sprovede neku od mera energetske efikasnosti, subvencionisanih u iznosu od 2,6 milijarde dinara, pri čemu 50 odsto troškova pokrivaju država i jedinice lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani. U novom javnom pozivu, blizu jedne milijarde dinara obezbedilo je ministarstvo rudarstva i energetike, a gradovi i opštine dodatnih 800 miliona, i to je novac koji će građani dobiti bespovratno. Po prvi put, na ovom javnom pozivu, za više mera građani mogu da dobiju i do 65 odsto iznosa investicije, znači povećao se iznos subvencija, ukoliko se građani prijave za više od jedne mere. Svoju potrošnju energije, samo kroz ovaj poziv, moći će da smanji između osam i devet hiljada domaćinstava, uz očekivane uštede energije od 90 miliona kilovat sati godišnje i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 40 hiljada tona godišnje” – objasnila je ministarka Đedović.

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da Grad Zrenjanin i ove godine nastavlja aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i učešće u programu Ministarstva rudarstva i energetike.

“U prethodnom periodu ukupna vrednost subvencija za sprovođenje mera energetske efikasnosti i smanjenje nivoa ugljen-dioksida u gradu Zrenjaninu dostigla je skoro 50 miliona dinara, izvršena je zamena oko 5.000 kvadratnih metara stolarije u domaćinstvima, 157 kotlova sa čvrstim gorivom na kotlove na prirodni gas, a mere smo primenjivali i na velikom broju školskih objekata, kroz projekte NIS “Zajednici zajedno”, iz drugih izvora finansiranja od strane Republike i Pokrajine, kroz projekte prekogranične saradnje… Očekujem vrlo brzo raspisivanje javnog poziva ka privrednim subjektima, koji će izvoditi radove, a potom i ka domaćinstvima, kako bi proceduru regulisanu današnjim ugovorom, realizovali što uspešnije” – naglasio je gradonačelnik Salapura.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.