logo transparend vojvodina uzivo

Zrenjanin: U susret 105. godišnjici od oslobođenja u Prvom svetskom ratu naslikan mural posvećen dr Slavku Županskog i pukovniku Dragutinu Ristiću “Brigadiru”

ZRENJANIN – Na bočnom zidu zgrade nekadašnje Mađarske pošte u Ulici kralja Petra Prvog, sa pogledom na dvorište Gradske uprave, osvanuo je pre nekoliko dana mural sa portretima velikana iz perioda Prvog svetskog rata, dr Slavka Županskog i pukovnika Dragutina Ristića “Brigadira”.

Mural je delo poznatog zrenjaninskog slikara Flora Viorela, koji je do sada oslikao nekoliko otvorenih gradskih prostora i zidnih površina, portretima Patrijarha Irineja, odbojkašice Maje Ognjenović, muralom “Bečkerečka tvrđava” u Gradskoj bašti, a u radu mu je pomagao slikar Kire Radenkov.

Mural je oslikan u susret 105. godišnjici od osnivanja Srpskog narodnog odbora i oslobođenja Velikog Bečekereka u Prvom svetskom ratu, a smešten je u mikro-lokaciju gde su se 1918. godine i nalazili glavni akteri tih značajnih istorijskih dešavanja, u prostor tada Županijske zgrade i njenog okruženja.

I ovoga puta umetnik je koristio tehniku rada u tonovima bele i braon boje, akrilnim bojama koje su postojane i dugotrajne i nanesene su na posebno pripremljenu podlogu isključivo četkicom.

Na muralu su predstavljeni dr Slavko Županski (1880-1959.), doktor pravnih nauka, narodni predvodnik, političar, osnivač Prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji Vojvodine 1918. godine, koji je preuzeo vlast u gradu u trenucima oslobođenja u Prvom svetskom ratu, novembra 1918. godine i komandant Drugog pešadijskog (čuvenog “gvozdenog”) puka Vojske Kraljevine Srbije “Knjaz Mihailo” Dragutin J. Ristić (1872-1959.), koji je na čelu puka ušao u grad i sa balkona Gradske kuće proglasio okupljenom narodu i srpskoj vojsci oslobođenje od Austrougarske monarhije.

Susret nakon 20 godina – dr Slavko Županski i Dragutin Ristić,
na železničkoj stanici u Petrovgradu, 17. novembra 1938. godine

Upravo čuvene reči Brigadira Ristića, upućene sa tog mesta, našle su mesto i na ovom muralu, kao svedočanstvo jednog od najznačajnijih događaja u istoriji grada:

“Sad ste, braćo i sestre Bečkerečani i svi prisutni iz celog Banata pod zaštitom vaše braće – vojske kralja Petra I. Pod istom zaštitom biće i sve druge narodnosti, koje stotinama godina žive sa vama zajedno, na nekadašnjoj oblasti despota Đurđa Brankovića.”

Narod i vojska slušaju obraćanje Brigadira Ristića, 17. novembra 1918. godine

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.