logo transparend vojvodina uzivo

Zrenjanin: U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombarodvanja otkrivanje table sa nazivom „Ulica Slaviše Kepića“

ZRENJANIN – Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja biće obeležen u petak 24. marta nizom događaja koje organizuju Komanda banatske brigade i garnizona Vojske Srbije, zajedno sa Gradom Zrenjaninom i Srednjobanatskim upravnim okrugom.

Agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju započeta je 24. marta 1999. godine u večernjim časovima, trajala je 78 dana, sve do 9. juna, a okončana je potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu.

Tokom agresije procenjuje se da je ubijeno najmanje 1.300, po nekim procenama i više od 3.000, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara, pri čemu ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni u potpunosti.

U Zrenjaninu u okviru obeležavanja ovog dana odaje se počast vojnim, policijskim i civilnim žrtvama iz tog perioda.

U petak, 24. marta sa početkom u 11:15 časova, biće upriličena ceremonija polaganja venaca na spomen–česmu posvećenu Slaviši Kepiću, poginulom pripadniku Vojske Jugoslavije, na Kosovu 1999. godine u njegovom rodnom Stajićevu.

Spomen-obeležje se nalazi na ulazu u selo iz pravca Beograda, a vence će polagati predstavnici Mesne zajednice Stajićevo, Grada Zrenjanina i Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu.

Nakon toga, u 11:40 časova biće upriličeno otkrivanje table sa nazivom „Ulica Slaviše Kepića“, na raskrsnici Ulica Toze Markovića i Slaviše Kepića, nekadašnje Sremske ulice u Stajićevu.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.