logo transparend vojvodina uzivo

Zrenjanin: Održana prezentacija projekta smanjenja gubitaka vode u mreži (VIDEO)

ZRENJANIN – U multimedijalnoj sali JKP „Vodovod i kanalizacija“ danas je održana prezentacija projekta smanjenja gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži.

 

Projekat smanjenja gubitaka vode u mreži finansiran je od strane kompanije „Metito“, a uradila ga je firma „Duroeci“ iz Portugalije, uz učešće stručnih službi JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i podršku Grada Zrenjanina.

Prezentaciji projekta prisustvovali su gradonačelnik Simo Salapura, glavni menadžer „Metita“ u Srbiji Branislav Zec i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Predrag Bodiroga, sa svojim saradnicima.

Ovaj projekat je deo zajedničkih aktivnosti Grada Zrenjanina, „Metita“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“ na unapređenju celokupnog sistema vodosnabdevanja grada, koji pored obezbeđivanja pitke vode obuhvata i smanjenje gubitaka vode u mreži, smanjenje broja kvarova, optimalan rad bunara i manje crpljenje izvorišta i obezbeđivanje dovoljne količine vode stabilnog pritiska.

Jedan od primarnih ciljeva projekta je da se gubici vode u procesu distribucije, koji u Srbiji prosečno iznose od 36% do 50%, a koji su u zrenjaninskom „Vodovodu“ oko 34%, smanje u narednih 5 godina ispod 20%, što bi bili najmanji gubici jednog vodovodnog preduzeća u našoj zemlji.

U okviru projekta, „Vodovod“ će dobiti 100 savremenih vodomera na daljinsko očitavanje, kao i softver sa hidrauličkim modelom gradske mreže koji simulira rad celokupnog vodovodnog sistema i koji uz redovno ažuriranje podataka daje celokupnu sliku trenutnog stanja, ukazuje na gubitke vode i kvarove, ali i daje percepciju budućeg stanja mreže što će preduzeću omogućiti jasne smernice za planiranje dalje rekonstrukcije iste i planiranje radova na smanjenju gubitaka vode.

Kako bi se dostigli postavljeni ciljevi u unapređenju vodovodnog sistema grada, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, uz finansijsku pomoć države i Grada, izvodi radove na zameni 20 km vodovodne mreže u gradu koja je starija od 50 godina, kao i radove na automatizaciji gradskog izvorišta SKADA sistemom za daljinsko praćenje i kontrolu, a izgradilo je  i 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži za daljinsko praćenje i kontrolu protoka i gubitaka vode koji će biti jedan od ključnih izvora podataka iz realnog vremena za potrebe pomenutog softvera.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.