Znate li koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

Kuhinja je prava riznica najrazličitijih začina i praškova. Od cimeta, vanilin šećera, preko sode bikarbone, sve što se koristi za pripremu jela uglavnom se nalazi u teglicama koje samo čekaju priliku da budu uzete sa neke od polica.

Međutim, oko nekih stvari često umemo da se prevarimo. Ne samo u vezi sa onima koje izgledaju slično, pa se dogodi da greškom uzmemo pogrešno pakovanje, već i iz neznanja.

Takav je slučaj, recimo, sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo.

Mnogi misle da je u pitanju isti proizvod i da oba služe u iste svrhe, a u praksi to uopšte nije tako. Osim što se razlikuju po hemijskom sastavu, soda bikarbona i prašak za pecivo imaju različita dejstva te ova dva praškasta proizvoda nikako ne mogu da budu zamena jedan drugom.

Osim za kuvanje, soda bikarbona se često koristi i za čišćenje. Ukoliko ste ljubitelji stranih recepata, pronaći ćete je pod imenom “baking soda”, pa je mnogi, između ostalog, zbog toga mešaju sa praškom za pecivo čije ime na engleskom je “baking powder”.

Soda bikarbona je bazni mineral, a u kombinaciji sa nečim kiselim stvara uljeg dioksid, te se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što je limunov sok.

Prašak za pecivo je, sa druge strane, kombinacija vinske kiseline i sode, a za njegovu aktivaciju je potrebna samo voda. Njega nije neophodno mešati sa kiselim namirnicama, jer u sebi već sadrži kiselinu. Ovaj prašak se najčešće koristi za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Da zaključimo, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok sa praškom za pecivo to uopšte nije neophodno.

Dakle, ukoliko želite da vam recept uspe, a planirate da koristite sodu bikarbonu, obavezno dodajte i neki kiseli sastojak, kako bi se ona aktivirala.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.