Znate li gde se nalazio hotel “Central”? (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD – U zgradi sadašnje stare pošte, koja se jednom stranom nalazi u ulici Narodnih heroja, a drugom na Trgu mladenaca, u 19. veku bio je smešten tada nadaleko čuveni hotel „Central“.

Zgrada hotela „Central“ je projektovana i izgrađena u stilu neorenesanse i klasicizma. Prvobitno je bila jednospratnica, da bi deceniju kasnije bio nadograđen i izmenjen krov. Krov koji danas ima stara pošta  je kopija onog pre nadogradnje građevine.

Ispred hotela se tada nalazila lepa i prostrana bašta. Tokom leta u ovoj bašti su bile organizovane igranke za omladinu, a uz samu baštu, bila je smeštena i stanica i parking za fijakere.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Jermenska zajednica je nekada bila brojna u Novom Sadu, a njihova crkva nalazila se u neposrednoj blizini hotela „Central“, na mestu gde je danas ugao ulica Bulevara Mihajla Pupina i Narodnih heroja.

Prema sačuvanim starim novosadskim pričama i sećanjima, mnogi Jermeni bi nakon mise subotom, navraćali do tada najlepšeg hotela u regiji sa svojim porodicama, sedeli u bašti hotela „Central“ i uživali.

Ovaj poznati hotel tog vremena je 1899. godine, prešao u vlasništvo pošte. Kada je probijen i formiran tadašnji bulevar Kraljice Marije, zgrada u kojoj je bio hotel, pretvorena je u poštu.

Foto: Gradske info

Prostor recepcije nekadašnjeg hotela, do koje je vodio ulaz sa trga, ustupanjem Pošti izgubio je izvorni smisao, a samim tim i izgled.

Glavna fasada, ona koja se nalazi okrenuta ka Trgu mladenaca, ima pet osa otvora, sa centralni postavljenim ulazom u zgradu. Na spratu se nalaze plitko zidani balkoni, tri na frontalnom delu i po jedan na bočnim stranama. Na stranama se nalazi petnaest osa prozora.

Podizanjem monumentalne zgrade nove pošte, stara pošta je izgubila na značaju i ostala u senci novog objekta, ali je u estetskom smislu i dalje vrlo značajan deo ukupne arhitektonske celine Trga mladenaca.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.