logo transparend vojvodina uzivo

Značajno otkriće finskih naučnika: Otkrivena površina koja „ne trpi“ koronu, virus slabi već nakon 15 minuta

Istraživači sa Univerziteta Jivaskila u Finskoj trenutno razvijaju antivirusne površine koje imaju za cilj da smanje širenje zaraznih bolesti. Nedavna studija objavljena u žurnalu „Microbiology Spectrum“ otkrila je da je sastojak smole efikasan protiv virusa korona i snažno smanjuje njegovu infektivnost na plastičnim površinama, prenosi Phys.org.

Virus mogu dugo da opstanu na čvrstim površinama, što može doprineti i povećanom riziku od infekcija. Istraživačka grupa profesora ćelijske i molekularne biologije Varpua Marjomakija sa Univerziteta Jivaskila istražuje kako različite površine i materijali mogu smanjiti širenje virusnih bolesti. Na primer, oni su proučavali koliko dugo koronavirusi preživljavaju na različitim površinama kada se vlažnost i temperatura razlikuju.

„Ove informacije bi bile od direktne koristi i za potrošače i za industriju. Antivirusna funkcionalnost bi se mogla koristiti, na primer, u restoranima, vrtićima, javnom prevozu i prodavnicama, na različitim površinama gde virusi potencijalno mogu ostati infektivni dugo vremena i lako se šire“, kaže profesor Varpu Marjomaki sa Univerziteta Jivaskila.

Konkretno, istraživači Centra za nanonauku pomenutog univerziteta proučavali su plastične površine ugrađene u smolu protiv sezonskog humanog koronavirusa i virusa SARS-CoV-2.

„U našoj nedavnoj studiji otkrili smo da su virusi ostali infektivni više od dva dana na plastičnim površinama koje uopšte nisu tretirane. Nasuprot tome, plastična površina koja sadrži smolu pokazala je dobru antivirsnu aktivnost u roku od 15 minuta od kontakta i odličnu efikasnost nakon 30 minuta. Plastika tretirana smolom je stoga obećavajući kandidat za antivirsnu površinu“, kaže Marjomaki.

Istraživanje je deo projekta BIOPROT (Razvoj bio-baziranih i antimikrobnih materijala i upotreba kao zaštitne opreme) i finske kompanije Premix Oy.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.