logo transparend vojvodina uzivo

Značaj Kulturnih stanica u Evropskoj prestonici kulture

NOVI SAD – Grad Novi Sad je spektaklom na otvorenom u noći dočeka Srpske Nove godine, zvanično poneo titulu Evropske prestonice kulture. U titularnoj godini Srpske Atine predviđeno je održavanje 3.000 umetničkih programa u kojima će učestvovati 4.000 umetnika iz Srbije ali i drugih država.
Foto: Kulturna stanica “Svilara”/ EPK / V. Velickovic

Kulturne stanice u Novom Sadu su nova središta kulture koja danas predstavljaju prostore stvaralaštva kulturno-umetnički programa dostupnih svima i svuda.

Bitna činjenica je da je Grad Novi Sad stvorio čitavu mrežu Kulturnih stanica pre njegove titule i to sve zahvaljujući vrednom trudu i radu Grada i Fondacije „Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture“. Ovaj poduhvat podstakao je da Novi Sad dodatno obogati svoju kulturu i poveže raznovrsnu publiku kroz „nesvakidašnje“ kulturne programe.

Grad Novi Sad trenutno broji osam kulturnih stanica koje kroz raznovrsne programe oplemenjuju kulturno nasleđe i utiču na razvoj kreativnih i kulturnih industrija.

KS Svilara

Foto: Kulturna stanica „Svilara“ / EPK / Jelena Ivanovic

Kulturna stanica Svilara nastala je na nekadašnjem mestu fabrike Svile u Almaškom kraju, jednom od najstarijih gradskih četvrti. Danas u tom kraju svile više nema, ali se simbol industrijskog nasleđa nastavlja kroz realizaciju kulturnih i kreativnih sadržaja. Kulturna stanica Svilara otvorena je za sve umetnike, organizacije i sugrađane sa kreativnim idejama.

KS Eđšeg

Kulturna stanica “Eđšeg” / EPK/ V. Velickovic

Eđšeg je svojevremeno bio sinonim uzbudljivih događaja sa neočekivanim prevrtima, te je tako u njegovim prostorijama osnovana mađarska Streljačka družina koja je predstavljala jedno od prvih udruženja građana. Nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je upravljanje Eđšegom dodelio Fondaciji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, pa je tako ovaj prostor postao prva kulturna stanica grada Novog Sada.

KS Mlin

Foto: Kulturna stanica „Mlin“ / EPK / Jelena Ivanovic

Radnici koji su ovde i živeli sa svojim porodicama ostavili su značajan trag u istoriji grada, sačuvan i u imenima ulice tadašnjeg Radničkog univerziteta. Kulturna stanica Mlin nadovezuje se na tradiciju koju već tri decenije neguje „Raspustilište”, bivšeg Radničkog, danas Novosadskog dečijeg kulturnog centra i predstavlja novo mesto za neformalno obrazovanje najmlađih sugrađana.

KS Rumenka

Foto: Kulturna stanica „Rumenka“ / EPK / Jelena Ivanovic

Rumenka se prvi put pominje i pre Novog Sada, davne 1237. godine. Iako je u zaleđu velikog grada, Rumenka ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Kulturna stanica Rumenka, vešto nastavlja i unapređuje dosadašnji rad istoimenog kulturnog centra. Sa novom kulturnom stanicom, Rumenka postaje jedno od najvažnijih mesta za kulturu u Novom Sadu i okolini.

KS Bukovac

Foto: Kulturna stanica „Bukovac“/ EPK / Jelena Ivanovic

Spoj kulturnog nasleđa nekadašnjeg doma kulture i savremenih tokova u kulturi, ekologiji i sportu čine identitet nove Kulturne stanice Bukovac. U susretu inovativnog pristupa rekreaciji i kulturnog potencijala prostora za kulturu, stvoren je novi model konzumacije kulturnih sadržaja koji Bukovac nudi lokalnom stanovništvu, ali i svim Novosađanima.

KS Liman

Još jedno novo mesto u nizu za kulturu nastalo na tekovinama industrijskog razvoja Novog Sada, jeste i Kulturna stanica Liman. Na području starih fabrika i stare industrijske zone grada, nekadašnjem Velikom Limanu, nalazi se novi kulturni prostor. Kulturna stanica Liman danas predstavlja prvi objekat budućeg Kreativnog distrikta, jedinstvene kulturne četvrti u ovom delu Evrope.

KS Karavan

Foto: Kulturna stanica „Karavan“ / EPK / Jelena Ivanovic

Karavan je mobilna kulturna stanica pokrenuta u cilju decentralizacije kulturnih dešavanja. Opremljen je ozvučenjem i rasvetom, a kreiran je tako da može da koristi solarne ploče kao alternativne izvore energije. Kulturna stanica Karavan danas predstavlja mesto koje donosi i predstavlja kulturne sadržaje sugrađanima koji žive u udaljenijim delovima Novog Sada.

KS Barka

Kulturna stanica Barka spada pod jednim od većih infrastrukturnih poduhvata u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.  Barka doprinosi tome da sugrađani dožive ovaj kraj kao novi centar dešavanja i atraktivnu lokaciju sa brojnim kulturnim događajima.

Kulturne stanice u Novom Sadu kao i mostovi, povezuju ljude na jedan poseban način dok pritom utiču na kulturno uzdizanje građana koji kroz sopstvene navike stvaraju novu sliku kulture grada.

 

Pročitajte još: 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.