Zlatni trofej Svetskog prvenstva u fudbalu

Trofej Svetskog prvenstva u fudbalu predstavlja zlatnu statuu koji se dodeljuje pobednicima završnog turnira najvećeg svetskog takmičenja u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Jedan od najprepoznatlljivijih trofejnih simbola u svetu ove godine bio je izložen u 32 zemlje učesnice Mundijala u Kataru. Pre nego što je bio izložen u Srbiji, ovaj trofej je  bio u Japanu, Australiji, Iranu, Gani, Senegalu, Kamerunu, Maroku, Tunisu, Portugalu, Španiji i Hrvatskoj.

U organizaciji FIFA i Koka-Kole, glamuroznoj svečanosti u Bel EKSPO centru u Beogradu, prisustvovali su selektor naše reprezentacije Dragan Stojković i slavni italijanski fudbaler Marko Materaci.

„Velika je privilegija naći se u ulozi domaćina ovake velikog skupa. Predivan je osećaj kada ste blizu jednog od najprestižnijih i najlepših trofeja u svetu sporta. Zlatni globus je san svakog trenera koji se bavi selektorskim poslom i koji se nađe u situaciji da svoj nacionalni tim vodi na najvećoj smotri svetskog fudbala. Imao sam zadovoljstvo da ga dodirnem nedavno u Dohi, prilikom žreba za grupnu fazu Svetskog prvenstva. Ja  i sve moje kolege koje će u novembru u decembru putovati u Katar, sanjamo o tome da ovaj trofej imamo u svojim rukama i posle finalne utakmice“ – rekao je tada strateg Orlova Dragan Stojković Piksi.

 

Foto: fss.rs

U čast ovog svetog fudbalskog grala osvrnućemo se na neke istorijske zanimljivosti.  Od početka održavanja Svetskog prvenstva 1930. godine do 1970 godine korišćena su dva trofejaTrofej Žila Rimea i Trofej FIFA Svetskog prvenstva od 1974. godine.

Prvak sveta u fudbalu orginalan trofej dobija samo privremeno, zatim u posed dobija kopiju, koja je posebno napravljena za prvenstvo koje su upravo osvojili.

 

Foto: Prtsc/Google

 

Za prvo svetsko prvenstvo u Urugvaju spreman je bio poseban trofej, nazvan „boginja” ili „pobeda” (grčka boginja pobede – Nika) dok je nakon Drugog svetskog rata 1946. godine, taj pehar dobio naziv „Trofej Žila Rimea”. Trofej je izradio poznati francuski skulptor Abel Lefle koji je u izradi koristio kombinaciju zlata, srebra i poludragog kamenja – lapis lazuli.

Na prvom trofeju se na posebnom postolju nalazila grčka boginja pobede Nika sa krilima. Postolje na kojem stoji Nika zamenjeno je 1958. godine postoljem od poludragog kamena. Trofej je bio visine 35 centimetara i težio je oko 3,8 kilograma od čega je oko 1,8 kilograma bilo zlata.

 

Foto: sr.wikipedia.org/lapis lazuli

Naredni trofej, pod nazivom „Trofej Svetskog prvenstva u fudbalu”, uveden je pred Svetsko prvenstvo 1974. godine. Napravljen od 18-karatnog zlata sa malahitom u postolju, visine 36.8 cm i težine 6.1 kg. Trofej je napravila kompanija Artistiko Bertoni iz Italije. Na njoj su prikazane dve ljudske figure, koje drže Zemlju. Trenutni vlasnik trofeja je Francuska, pobednik Svetskog prvenstva 2018. godine koje je održano u Rusiji.

Vrednost FIFA trofeja se procenjuje na oko 150.000 dolara u 2018. godini. Pretpostavka je da je trofej šupalj, jer da je ispunjen, težio bi 70-80 kg i bio previše težak za podizanje.

 

Foto: Unsplash/ Fauzan Saari

Nemačka je postala prva zemlja koja je osvojila novi trofej tri puta, kada su osvojili Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine.

Na postolju se nalaze ugravirana imena jedanaest pobednika. Pločica se menja svakog ciklusa Svetskog prvenstva i imena pobednika se ispisuju u spirali kako bi napravili mesta za buduće pobednike.

Trofej ne može preći u trajno vlasništvo po novim FIFA propisima, za razliku od trofeja Žila Rimea. Pobednici turnira dobijaju pozlaćene bronzane replike.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: