Ovih dana, proizvođači u Vojvodini aktivno pripremaju parcele za setvu uljane repice, koja tradicionalno počinje krajem avgusta. Kako bi usev imao dobar start, a proizvodnja bila uspešna, pred setvu je važno sprovesti niz mera u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse (GAP) i integrisane zaštite bilja (IPM).
Te mere doprinose zdravom razvoju biljaka, smanjuju rizik od pojave bolesti i štetočina, i omogućavaju racionalnu i ekonomičniju proizvodnju.
Evo ključnih preporuka:
Poštujte plodored.
Uljana repica ne treba da dolazi na isto mesto najmanje 4–5 godina. Dobri predusevi su rano povrće, rani krompir, ozima pšenica i ječam, dok setvu treba izbegavati nakon suncokreta, soje, graška, slačice i drugih kultura koje mogu deliti zajedničke bolesti i štetočine.
Birajte pogodne parcele.
Odaberite ravne, dobro drenirane površine, a izbegavajte zabarene i zbijene terene jer loši uslovi otežavaju nicanje i ukorenjavanje biljaka.
Koristite deklarisano i tretirano seme.
Seme tretirano dozvoljenim insekticidima, kao što su Lumiposa (a.m. cijantraniliprol) ili Buteo Start (a.m. flupiradifuron), imaju sistemično delovanje i time mogu (u određenoj meri) držati pod kontrolom štetočine (buvače, repičinu lisnu osu) u početnim fazama razvoja biljaka.
Suzbijte korove i samoniklu repicu.
Korovi, naročito iz familije krstašica, i samonikla uljana repica mogu biti rezervoari za prenos bolesti i štetočina – i zato ih je neophodno blagovremeno uništiti.
Obezbedite ujednačeno nicanje.
Sve agrotehničke mere treba da budu usmerene na to da usev brzo i ravnomerno nikne – jer snažne i razvijene biljke u jesenjem periodu mnogo lakše podnose zimu i prolećne izazove.
ŠTA NAS ČEKA U RANIM FAZAMA?
U jesen, kada biljke niču i formiraju prve listove, najčešće se pojavljuju:
- Buvači – oštećuju listove praveći sitne rupice, a u uslovima tople i suve jeseni štete mogu biti ozbiljne.
- Repičina lisna osa – njene pagusenice za kratko vreme mogu izazvati golobrst.
- Vaši – direktno štete sisanjem biljaka, ali su još opasnije jer prenose virus žutice postrne repe.
I ne zaboravite – Za zdrav usev, najvažniji je dobar početak. Priprema pred setvu je trenutak kada proizvodnja može da dobije najčvršći temelj!