Žiofre: Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana

BEOGRAD – Evropska unija zajedno sa Vladom Srbije gradi put ka Uniji koji predstavlja priliku za bolji život građana Srbije, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope u Beogradu.

Žiofre je na manifestaciji Festival Evrope, koja se održava na Kalemegdanu, rekao da EU za Srbiju predstavlja priliku, odnosno, prilike da građani, kako kaže, onda kada se Srbija uključi u EU, mogu da rade u EU ili da imaju bolje poslove u Srbiji, kao i da imaju mogućnost za bolji život.

On je kazao da je na obeležavanju Dana Evrope u Novom Sadu 9. maja poslata snažna poruku o partnerstvu između EU i Srbije.

Dodao je da je istorijski gledano EU veliki mirovni projekat koji je, kako je rekao, nastao i razvija se kroz saradnju evropskih zemalja članica.

”Sve što se ovde danas dešava ilustruje da su EU i Srbija bolje zajedno”, rekao je Žiofre koji je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišao štandove EU, Vlade Srbije, zemalja članica EU i Evropskog pokreta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zahvalnost delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Ministarstvu za evropske integracije na organizovanju Dana Evrope u srpskoj prestonici navodeći da je to prilika da građani vide ko sve čini EU.

”Da su to zemlje sa kojima mi živimo i da je nama mesto u Evropi, da budemo ujedinjeni u različitostima, da zajednički slavimo i delimo i rešavamo probleme”, rekao je Vesić.

Dodao je da evropski kontinent može da opstane u budućnosti samo ako bude jedinstven u politici i ekonomiji.

Vesić je naveo i da veruje da će Srbija postati članica EU, jer smatra da joj je mesto u evropskoj zajednici i istakao da to nije postala do sada zbog različitih istorijskih okolnosti.

“To se nije dogodilo ponekad zbog naše, a ponekad i zbog tuđe krivice, ali to ne znači da nije vreme da sada postanemo članica Evropske unije. Tako da će Srbije sigurno biti u Evropi”, kazao je Vesić.

Posetioci Festivala Evrope imali su priliku da, između ostalog, posete štandove 16 država članica EU i upoznaju sa vrednostima i specifičnostima tih zemalja, kao i da se upoznaju sa delima kiparskog umetnika Konstantinosa Kristua, učestvuju u nagradnom EU kvizu i čuju nastup violinistkinje Branislave Jovanov, fado pevačice Tamare Jokić i kvarteta Intermeco.

Festival Evrope odražava moto Evropske unije Ujedinjeni u različitosti i sastavni deo je kampanje “Bolji smo zajedno”.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: