Cvekla iz tegle bez konzervansa biće salata u kojoj ćete uživati cele zime.
Sastojci:
5 – 6 kg cvekle
1,5 litra vode
500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
4 kašike šećera
2 – 3 kašike soli (po ukusu)
Može se dodati: biber u zrnu i slačica
Priprema
Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata. Vodu možete dolivati kada ispari. Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle.
Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa. U teglu (možete, ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe. Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.