Žigmanov: Važno nastaviti susrete, ali i rešavati pitanja koja opterećuju

Tomislav Žigmanov
BEOGRAD – U samo mesec dana došlo je do tri susreta između srpskih i hrvatskih zvaničnika na visokom nivou. Važno je da idemo ka tome da se ne samo susrećemo, već i da se rešavaju pitanja koja opterećuju, rekao je za RTS ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Uz pitanja iz prošlosti koja opterećuju dve zemlje, Srbija i Hrvatska moraju unapređivati saradnju zarad mira i stabilnosti u regionu i dobrobiti građana, konstatovali su ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, kaže da je sazrela svest da je potrebno sarađivati kada su institucionalni odnosi dve zemlje u pitanju i da postoji visoka spremnost da se to i ostvari.

Ovo je bio treći sastanak na visokom nivou, posle Zagreba i Davosa, u kojem su se susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Jučerašnji sastanak je potvrdio da je reč o ozbiljnom procesu koji ima stalnost kada je u pitanju komunikacija, rekao je Žigmanov dodajući da je razgovor bio otvoren, mada je bilo i razlika, što je i očekivano.

Trebalo bi da uslede sastanci na nivou pomoćnika ministara, ili na nekom drugom nižem nivou, kako bi se utvrdilo stanje u otvorenim pitanjima – šta je učinjeno, šta su izazovi i kada će biti rešavani.

“To mislimo da je najvažnije u procesu, da postoji garancija da će stalnost sastanaka, susreta Srbije i Hrvatske biti nastavljena, da se ide ka tome da se ne samo susreće, već i rešavaju pitanja koja opterećuju”, rekao je Žigmanov.

Jedno od najtežih pitanja je, ističe, pitanje 1.800 nestalih, a poslednjih godina nije bilo pomaka na tom polju.

“Hrabri da će se za stolom i to pitanje ponovo aktuelizovatizi sa idejom da se učine pomaci kada je u pitanju otkrivanje mesta gde su pokopani, kako bi se žrtve moglena primeren način sahraniti i da im najbliži iskažu pijetet”, naveo je ministar.

Saradnja na polju evrointegracija

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman pozvao je ministarku zaduženu za evrointegracije u Vladi Srbije Tanju Miščević u Zagreb.

“Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije su evrointegracije, okruženi smo sa četiri članice EU, a jedna od njih je i Hrvatska. Pozicija i iskustva Hrvatske mogu biti od koristi i za naše evrointegracije. Obradovani smo jer se prostor saradnje dve vlade proširuje”, rekao je Žigmanov.

Govoreći o saradnji manjinskih zajednica, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Žigmanov je rekao da će se sastajati u tehničkom formatu, kako bi definisali sadržaje koje će realizovati – obogaćivanje saradnje na poljima kulture, obrazovanja, ali i političkog života dve zajednice.

“Učinićemo sve kada je u pitanju ne samo saradnja dve države, već i dva naroda, u domenu naših moći. U našem interesu je da se ukupna situacija relaksira i da posvedočimo prema javnosti da saradnja nema alternativu”, rekao je Žigmanov.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: