Žigmanov: Srbija posvećena borbi protiv diskriminacije, zaštiti ljudskih prava

HAG – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je danas u Hagu da je Srbija, kao članica gotovo svih najvažnijih međunarodnih i regionalnih ugovora o ljudskim pravima, posvećena zaštiti i unapređenju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije.

Na sastanku na visokom nivou održanom u okviru Evropskog IDAHOT Foruma, Žigmanov je rekao se posvećenost Srbije potvrđuje kroz redovno podnošenje izveštaja nadležnim telima UN-a i Savetu Evrope u kojima se, kako je istakao, pozitivno ocenjuje rad Srbije na unapređenju institucionalnog, zakodanodavnog i strateškog okvira u oblasti antidiskriminacije i saradnje sa civilnim društvom. Prema njegovim rečima, evropske integracije su spoljnopolitički prioritet vlade Srbije, kao i da se velika pažnju posvećuje saradnji sa organizacijama civilnog društva, na način da one participiraju u radnim grupama i telima za izradu dokumenta javnih politika, što je i zakonski uređeno kao obaveza.

Žigmanov je naglasio da su vlasti u Srbiji svesne da su LGBTI osobe društvena grupa koja se nalazi u povećanom riziku od diskriminacije i podsetio da je zato izmenjen i unapređen zakonodavni i strateški okvir u oblasti antidiskriminacije i osnažena uloga nezavisnih institucija za ravnopravnost, kojima se svake godine obezbeđuje uvećanje budžetskih sredstava.

Ministar je najavio prvo istraživanje o kvalitetu života LGBT osoba sa akcentom na njihovo mentalno zdravlje koje će bti urađeno u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku EU i učešće organizacija civilnog društva koje se bave pravima LGBTI osoba. Kako je saopšteno iz ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sastanak na visokom nivou bio je posvećen podršci saradnji sa akterima civilnog društva i nezavisnim državnim organima. Najviši državni zvaničnici su predstavili perspektive o tome kako obezbediti glasno, snažno i nezavisno civilno društvo u svim državama članicama Saveta Evrope i Evropske unije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.