Zgrada novosadskog Magistrata

NOVI SAD – Gradska kuća, odnosno Magistrat, je zgrada u Novom Sadu koja je sedište gradonačelnika Novog Sada, a nalazi se na Trgu slobode.

Pre gradnje bilo je priličnih političkih nesuglasica oko njene lokacije.

Svetozar Miletić je predlagao da se na tom mestu gradi Srpsko narodno pozorište, a da Gradska kuća bude izgrađena na Hanskom placu, na kojem se danas nalazi zgrada Matice srpske. Pobedila je protivnička struja, pa je zgrada izgrađena na današnjem mestu.

Novosadska Gradska kuća predstavlja monumentalno magistratsko zdanje u centru Novog Sada, u neorenesansnom stilu, podignuto 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara.

Okrenuta je licem prema severoistoku, a izlazi sa strana na dve ulice. Čeona fasada poseduje istureni rizalit sa snažnim stubovima i arkadom u prizemlju. Na sva četiri ugla palate nalaze se kupole.

Foto: Gradske info

Vajar Julije Anika ukrasio je fasadu alegorijskim figurama grčkih boginja, dok su simbolični medaljoni u svečanoj sali rad slikara Pavla Ružičke. Zanimljiv je podatak da je nakon Drugog svetskog rata jedan od medaljona zamenjen novim državnim grbom.

Gradsku kuću karakteriše visok toranj, na koji je 1907. godine postavljeno zvono sa posvetom svetom Florijanu, zaštitniku gradova od požara. Uloga ovog tornja i zvona nije bila samo estetska, već je bila i praktična.

Foto: Gradske info

Naime, sa tornja su vatrogasci osmatrali grad da li je negde izbio požar, a ako bi se desilo da jeste, zvonom sa tornja je oglašavana uzbuna, te da treba ići gasiti požar.

Iz današnje zgrade gradom se upravlja tek nešto više od 100 godina, a zgrada u kojoj je smeštena gradska administracija je peta Gradska kuća u istoriji Novog Sada.

Foto: Gradske info

Zgrada je podignuta u vreme kada je gradonačelnik Novog Sada bio poznati advokat Stevan Pecia Popović.

U svečanoj dvorani 3. januara 1895. godine održana je prva skupštinska sednica, a osim sednica, u svečanoj sali održavani su i gradski balovi.

Svečana dvorana je i danas otvorena za građane, a u njoj se priređuju koncerti vrhunskih umetnika, promocije knjiga, svečane akademije i drugi kulturni događaji.

Najvažniji novosadski gosti uvek su se zadržavali u gradskoj kući, poznati i manje poznati. Vredi spomenuti od tih posetu palatina Ugarske, nadvojvodu Josifa Habzburškog, 1911. godine, i dve posete Aleksandra Karađorđevića, dok je bio regent 1919. godine, i kao kralj 1933. godine.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.