logo transparend vojvodina uzivo

Žene jednoglasne: U šumi bi se sigurnije osećale sa medvedom, nego sa nepoznatim muškarcem

 Na internetu je u toku viralna debata, u kojoj žene širom sveta odgovaraju na pitanje da li bi radije bile izgubljene u šumi sa medvedom ili nepoznatim muškarcem. Iako je medved ubedljivi pobednik, pogađate, uopšte nije reč o medvedu

Globalni simbol borbe protiv seksualnog nasilja postao je, ni kriv ni dužan, medved. Žene, gotovo jednoglasno tvrde da bi se u zamišljenoj mračnoj šumi sigurnije osećale sa medvedom, nego sa nepoznatim muškarcem. „Niko neće reći da sam izazivala medveda da me napadne ili da mi se njegov napad dopao. Medved ne bi snimao napad, a zatim ga poslao prijateljima“, neki su od razloga koje navode.

„Sa medvedom definitivno, zato što nikad ne znaš šta će muškarac da uradi, on ima svesne radnje, a medved će ili da te ubije ili te možda neće ni dirati“.

„Ja bih radije bila izgubljena sa medvedom, zato što smo videli nesigurnost kod muškaraca i generalno kada šetam ulicom više ću se uplašiti muškarca jer šta on sve nama može da uradi, a znamo šta će medved.“

„Sa medvedom, svejedno, muški rod je i jedno i drugo“.

„Mislim da možeš gore da prođeš sa muškarcem, može nešto gore da ti uradi“.

„Sa medvedom, zato što su u poslednje vreme muškarci baš rigorozni prema ženama“, kažu anketirane sagovornice.

Zanimljivo, na slično pitanje muškarci su davali isti odgovor – radije bi svoje kćerke ili partnerke zamislili u šumi sa medvedom. Debata je pokazala da većina veruje da postoje scenariji koji su strašniji od smrti.

Zašto biramo medveda? Poslednji smrtonosni napad medveda na čoveka u Srbiji registrovan je 2011. godine, od tada do danas u porodično-partnerskom nasilju ubijeno je 415 žena i devojčica.

Od početka godine u Srbiji je registrovano devet femicida, od kojih sedam u Vojvodini. Ubistvo žene zato što je žena zakon ne prepoznaje kao teško ubistvo, zbog čega ubice ostaju bez adekvatne kazne. Istraživanje Autonomnog ženskog centra pokazuje da je najnesigurnije mesto za ženu njen dom.

„Nije čudno da žene, svesne koliko država, društvo i crkva polažu prava na njihova tela, biraju da se u šumi nađu sa medvedom, a ne sa nepoznatim muškarcem, jer je to jedno istorijsko pamćenje jednog taloga različitih potčinjenosti i ugnjetavanosti i jednog društva koje nema nikakvu sankciju prema muškarcima nasilnicima“, kaže Jelena Višnjić, Feministički kulturni centar BeFem.

Svaka druga žena u Srbiji doživela je neki vid seksualnog nasilja, kažu u SOS Ženskom centru „Novi Sad“. Izostaju sankcije, ali i osuda javnosti koja slavi nasilje.

„Ne možemo sada reći „to će da se promeni sutra, imamo programe gde će naše društvo da postane inkluzivno po tom pitanju, ali možemo reći da edukacija u kontinuitetu, podizanje svesti o važnosti denormalizacije nasilja je značajan korak. Želimo da sve žene u društvu budu sigurne i mislim da dok nismo sve sigurne, nijedna od nas nije slobodna“, kaže Ksenija Krivokapić, SOS ženski centar, Novi Sad.

I naposletku, nisu svi muškarci opasni, ali činjenica da biramo između muškarca i medveda pokazuje zašto je strah od seksualnog nasilja opravdan.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.