Zemljište i objekat u kom je smešteno pozorište Boško Buha su u državnoj svojini

BEOGRAD – Zemljište i sam objekat u kom je smešteno pozorište “Boško Buha” su u državnoj svojini, s tim što su posebni delovi objekta na neki način prešli u privatnu svojinu, kao što su stanovi i neki poslovni prostori, rekao je danas za Tanjug Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Dodaje da je pozorište u palati Reunione, za koje ne postoje potraživanja u restituciji, ali i u delu imanja Gece Kona, koje nije samo u Knez Mihailovoj nego se prostire i do Čika Ljubine, i te nepokretnosti bi morale biti u svojini Republike Srbije.
Antić objašnjava da je postojao taj izuzetak za poslovne prostorije, zakon o posebnim uslovima prodaja određenih nepokretnosti iz 2000. godine kada su neke nekretnine prodate, ali ne cele već samo neki delovi poslovnog prostora, i dodaje da smatra da je to jedan od razloga zašto je došlo do prodaje, a kasnije prometa nad tim delom poslovnog prostora.

“Naravno da su greške moguće, ali u ovom konkretnom slučaju ne verujem da je u pitanju greška ukoliko je sprovedena na osnovu određene presude u kojoj postoje elementi koji cene katastar. Na osnovu njih, ako je ta podobna isprava zaista kako su oni naveli, onda pretpostavljam da tu nema nikakve greške, ali pretpostavljam i da je neko ili iz Grada Beograda ili nekog drugog okruženja rekao predstavnicima pozorišta da se radi o grešci, što je vrlo često izgovor. Radi se o grešci a u stvari, ukoliko vi trebate da pomognete pozorištu, da obezbedite sredstva da se renovira, ili možda imate skrivene namere da tu pozorište ne bude, onda se te greške jednostavno lako izmisle sve sa ciljem da se pozorište nikada ne renovira ili možda na tom mestu nikad ne počne da radi”, izjavio je Antić.
Antić napominje da je, ukoliko bi pozorište nastavilo da radi na tom prostoru, neophodna rekonstrukcija za koju je potrebna građevinska dozvola, a da bi se građevinska dozvola dobila, neophodne je rešiti imovinu.

“Imovina se mora rešiti sa Vladom Republike Srbije, pa tek onda sa gradom treba napraviti neki dogovor. Grad Beograd ne može steći tu svojinu dok se ne ispune određeni uslovi, a jedan od njih je da nema potraživanja u restituciji,” rekao je on u izjavi za Tanjug.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: