Grubi peškiri često nastaju zbog loših navika pranja i sušenja, uključujući prekomernu upotrebu deterdženata i omekšivača, pretrpane veš-mašine i korišćenje tvrde vode.
Takođe, visoke temperature pri pranju ili sušenju mogu oštetiti vlakna i učiniti peškire neprijatnima na dodir.
Evo jednostavnih trikova kako da ih ponovo učinite mekanima, koristeći prirodne sastojke. Baš tako rade i u hotelima.
1. Koristite belo sirće
Dodajte 250 ml belog sirćeta u bubanj veš-mašine, zajedno sa deterdžentom, tokom pranja. Sirće pomaže u omekšavanju vlakana i uklanjanju ostataka deterdženta. Nemojte brinuti o mirisu – peškiri nakon sušenja neće zadržati miris sirćeta.
2. Soda bikarbona za dodatnu svežinu
Pomešajte osam kašika sode bikarbone sa deterdžentom pre nego što uključite pranje. Soda pomaže da se oslobode vlakna i ukloni prljavština, čime peškiri postaju mekani i paperjasti.
3. Pravilno sušenje i odvajanje
Izbegavajte pranje peškira zajedno sa odećom kako biste sprečili prenošenje bakterija. Pre nego što stavite peškire u sušilicu, dobro ih ocedite. Takođe, ne ostavljajte vlažne peškire u mašini jer mogu dobiti neugodan miris.
4. Skladištenje peškira
Za dugotrajan kvalitet, pravilno ih složite – preklopite ivice prema sredini tako da budu uredno presavijeni. Ovaj način čuva vlakna i omogućava lakše organizovanje prostora.
Izbegavajte prekomerno korišćenje omekšivača jer može da ostavi naslage na vlaknima, čineći peškire grubljim tokom vremena.
Ovi saveti nisu samo praktični već su i pristupačni, jer koriste sastojke koje već imate kod kuće. Rezultati će vas prijatno iznenaditi, prenosi Express.