Zdravlje na dlanu: Lavanda u Vojvodini

VOJVODINA – Lavanda, mirisna i lekovita biljka, raste širom Vojvodine, dok posebnu čar donose mirisna polja ove biljke, koja su sve prisutnija na severu Bačke.

Lavandu su vekovima unazad koristili mnogi narodi, verujući da ona čuva mladost i lepotu, smiruje, podstiče ljubav i poboljšava san. Zanimljivo je da je upravo ova biljka pronađena i u Tutankamonovoj grobnici koja je i posle 3000 godina još uvek mirisala!

Činjenica je da ovoj egzotičnoj biljci prija naša klima, s obzirom da je uočena njena velika prisutnost.

Važno je istaći da se u junu, svake godine u Bačkoj Topoli održava manifestacija pod nazivom “Jun u ljubičastom – berba lavande”.

Na mestu gde se nekada nalazila detelina, na blagoj uzvišici na obodu rita, Elvira Nađ zasadila je polje lavande pre osam godina, a zaposleni u Domu kulture u Bačkoj Topoli su plantažu zasnovali pre dve godine. Upravo na ovom mestu održava se manifestacija, odnosno berba lavande na poljima koja su obavijena mirisom i bojom koja izaziva oduševljenje svakoga ko se nađe u njihovoj blizini.

Berba ove biljke zahteva strpljenje i pažnju, dok taj proces predstavlja pravi užitak, ispunjen neodoljivim mirisom.

Foto: Vojvodina uživo

Sušena lavanda je dragocen deo svakog domaćinstva jer ne samo da efikasno odbija dosadne insekte, već se od nje prave mirisne vrećice, jastučići i sapunčići. Takođe, eterično ulje lavande je ključni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, ali i rado viđen gost u aromaterapiji. Za one koji traže sećanje na detinjstvo i pravu radost, tu je domaći sok od lavande, a ne treba zaboraviti ni domaći čaj, koji donosi dodatnu harmoniju i uživanje u čudesnom mirisu i ukusu lavande.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: