Zdravija varijanta maslaca: Gi možete da napravite kod kuće

Fin i ukusan maslac mnogi izbegavaju zbog visokog udela masnoća, a neki i zbog laktoze. Ali te kremaste divote ne morate sasvim da se odreknete. Stoga postoji zdravije rešenje: gi (ghee), prečišćeni maslac.

S ovim receptom možete jednostavno napraviti svoj vlastiti ajurvedski pročišćeni maslac kod kuće.

Pročišćeni maslac, koncentrisani maslac ili maslo – ovo domaće „ulje“ ima mnogo imena, ali najčešće (i internacionalno) poznato je kao gi. U indijskoj ajurvedi hiljadama godina smatra se da popravlja zdravlje i deluje protuivupalno. Idealan je i kao mast za prženje ili pečenje za osobe s intolerancijom na laktozu jer ne sadrži laktozu i mlečne proteine, može se koristiti za prženje ili možete jednostavno uživati u njemu kao zameni za maslac na hlebu. Osim toga, sami možete napraviti zdrav, pročišćeni maslac. I to je vrlo lako…

Šta vam je sve potrebno:

500 g organskog maslaca (maslac od slatke ili kisele pavlake)
1 vrlo fino sito
1 staklena posuda s poklopcem s navojem
1 dezinfikovana šupljikava kutlača ili kašika

Kako da ga pripremite

1. Polako rastopite maslac u loncu na laganoj vatri. Važno je da vatra bude lagana da maslac ne potamni.

2. Smanjite temperaturu na najnižu kako bi maslac samo lagano krčkao. Nemoj stavljati poklopac, nemoj mešati. Nakon nekoliko minuta će se na površini stvoriti pena od belančevina. Skidajte tu penu kontinuirano šupljikavom kutlačom dok tečnost ne postane bistra.

3. Gi je gotov kada je bistar, zlatne boje i miriše na karamelu.

4. Za filtriranje pažljivo procedite tečnost kroz vrlo fino sito (za tu namjenu prikladne su i filter vrećice čaja koje su stavljene jedna u drugu ili presavijeni kuhinjski papir). Nakon filtriranja je gi idealno vrlo bistar. Ako to nije slučaj, jednostavno ga kratko zagrejte i ponovno filtrirajte.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.