Zbog snega zatvoreni putevi Kopaonik – Brzeće i Novi Pazar – Sjenica

rtBEOGRAD – Sneg koji od juče pada u višim predelima Srbije, napravio je probleme. Tokom noći, pripadnici MUP-a Srbije, evakuisali su zavejane meštane na putu Sjenica-Novi Pazar, u mestu Brnjica. MUP apeluje na građane da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni. Pojedini potrošači na području Čačka, Lučana, Novog Pazara su ostali bez električne energije.

U užičkom kraju putevi su prohodni, ali ima snega i saobraćaj je otežan. Noćas je angažovano 20 kamiona i 5 teških mašina zimske službe. Najveći problem pravi vetar koji na prevojima stvara nanose. Zabranjen je saobraćaj kamionima s prikolicama i šleperima.

Odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Novi Pazar – Sjenica i dalje je u prekidu zbog snežnih nanosa koje stvara jak vetar. Očišćena je jedna traka na deonici Duga poljana – Brnjica ali je vetar opet naneo sneg na kolovoz. Blokirani su i regionalni putevi na Pešterskoj visoravni.

Putni pravci ka Kopaoniku iz opštine Raška prohodni su uz obaveznu upotrebu lanaca. Put Raška -Golija je u prekidu.

Ne krećite na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške, prilagodite vožnju uslovima puta

Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a rekao je za RTS da je u protekla 24 časa u Srbiji zabeležen 161 vanredni događaj, a da su pripadnici MUP-a bili angažovani u više navrata na uklanjanju posledica nastalih usled nevremena.”Četrdeset pet puta su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica izlazili u toku protekla 24 časa i to su intervencije uglavnom bile pomoći ugroženim građanima u zavejanom području, vozila koja su sletela sa puta, vozila koja su ostajala zavejana na putevima. Takođe, asistencije hitnim službama, hitnoj medicinskoj pomoći, uklanjanje oborenih stabala i delova krova sa putnih pravaca”, rekao je Radosavljević.

Dodao je da je bio angažovan 141 vatrogasac-spasilac, a vanrednih događaja i intervencija bilo je na gotovo celoj teritoriji Srbije.

Ponovo su prohodni putevi ka Kopaoniku iz Jošaničke banje i Rudnice

Radosavljević je poručio građanima da prate sredstva javnog informisanja kako bi se informisali o trenutnom stanju, a da nikako ne bi trebalo da kreću na put kada je RHMZ izdao narandžasto meteo-upozorenje na snežne padavine i vremenske nepogode.

“Nikako ne bi trebalo da kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške. Putevi ka Kopaoniku su bili u prekidu. Sada je situacija normalizovana. Prohodni su putevi Jošanička Banja-Kopaonik i Rudnica-Kopaonik, dok je još uvek neprohodan put Brus-Kopaonik, ali napominjemo da nema zavejanih lica”, istakao je Radosavljević.

Dodao je da svi koji se odluče na putovanje treba da koriste zimsku opremu i da prilagode vožnju uslovima puta, a da pre puta obavezno provere stanje goriva u rezervoaru, bateriju mobilnog telefona i da ponesu dovoljnu količinu hrane i toplu odeću i obuću.

Radosavljević je naveo da će, iako uklanjanje oborenih stabala i delova krovova nije primarni zadatak vatrogasno-spasilačkih jedinica, oni biti na terenu kako bi se otklonile posledice vremenskih nepogoda.

Na području Čačka i Lučana 2000 potrošača je bez struje

Vejavica je bez struje ostavila 2.000 potrošača na području Čačka i Lučana – 1.300 u pet čačanskih sela, i oko 700 u planinskom delu Dragačeva. Iz Elektrodistribucije najavljuju da će kvarovi biti otklonjeni tokom prepodneva.

Ka Goliji neprohodan put Kumanica – Preko Brdo – Duga Poljana, kao i deonica od Prekog Brda ka Odvraćenici. Ovaj putni pravac je često neprohodan zimi, nalazi se na više od 1.600 metara nadmorske visine, težak je za održavanje i često je zavejan jer vetar sa Pešterske visoravni prati smetove do četiri metra visine.

Putari su dežurali tokom čitavog jučerašnjeg dana, ali i tokom noći. Oni čiste puteve po prioritetima, a tako je u čitavom Moravičkom okrugu.

Najviše snega palo je upravo u planinskim krajevima. Na Goliji ima gotovo pola metra novog snega, a najviše snega na kolovozu i to do 10 centimetra ima na putu prvog prioriteta Divljaka-Ivanjica-Javor. Savetuje se oprez i upotreba zimske opreme.

Nadležni mole građane da prate stanje na putevima, jer je juče bilo i zavejanih vozila na putu od Novog Pazara ka Odvraćenici.

Put do Rudna na Goliji je prohodan, a deonica Rudno-Zovik povremeno zatrpana. Ekipe kraljevačkih putara čiste neprekidno, ali posao im je tokom noći otežavala jaka mećava. Selo Rudno je tokom noći dobilo struju.

Snega ima i na putevima trećeg priroiteta u požeškom kraju, a cele noći putari su čistili put ka Vardi, u tom pravcu ima smetova koji premašuju metar i po.

Na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere preko Kaone i na pravcu koji od Kosjerića vodi ka Valjevu i na putu Jošanička Banja – Kopaonik.

Oprez u vožnji zbog snega u višim predelima i mokrih kolovoza u nižim

U nižim predelima treba očekivati mestimično vlažne kolovoze i smanjenu vidljivost koja će otežavati i usporavati vožnju, dok su putevi na planinama mestimično prekriveni snegom.

Zimski uslovi, zbog kojih su pored zimskih guma potrebni i dodatni uređaji za povećanje trakcije točkova, očekuju vozače ka Tari, Goču, Divčibarama, Zlatiboru i Kopaoniku, ali je slično i na putevima u višim predelima Ivanjice, Sjenice, Nove Varoši i Novog Pazara.

Na ostalim putnim pravcima prvog prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Ivanjice, Niša, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara, pa se preporučuje se oprezna vožnja.

Na državnim putevima drugog prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požege, Užica, Vranja, Zaječara.

Obustavljen put od Brzeća do vrha Kopaonika

Na deonici od Useka do Jarma sinoć oko 19.30 radnici zimske službe “Kruševac puta” uspeli su da raščiste dvočasovni zastoj u saobraćaju, ali je zbog nulte vidljivosti usled snežne mećave i olujnog vetra saobraćaj iz Brzeća do vrha Kopaonika do daljnjeg obustavljen.Putari su cele noći bili na terenu pa se ponovno uspostavljanje saobraćaja očekuje tokom jutra.
U brdsko-planinskim predelima sneg i jak vetar parališu drumski saobraćaj. Neke deonice zatvorene su za saobraćaj.

Saobraćaj na putu Kopaonik-Brzeće zabranjen je za sva vozila.

Oko 19.30 radnici zimske službe “Kruševac puta” uspeli su da raščiste dvočasovni zastoj u saobraćaju, pa su vozila iz kolone kod Jarma nastavila put odredišta.

Zbog obilnih snežnih padavina zatvoren je putni pravac Novi Pazar – Sjenica. Ekipe preduzeća Novi Pazar put probijaju smetove.

Obustavljen je saobraćaj i na putu Tutin-Leskova-Karajukića Bunari. Vejavica je zahvatila i područje Vlasine.

Visina snega je 50 centimetara, ali zbog jakog vetra na pojedinim mestima ima nanosa od jednog metra. Jedno vozilo koje čisti sneg iskliznulo je sa puta.

Prestanak padavina prognostičari najavljuju za sutra, ali će i dalje biti jakog vetra, mećave, smanjene vidljivosti i snežnih nanosa, pa jetrt neohodan poseban oprez u vožnji.

Železnički saobraćaj na pruzi Beograd – Novi Sad kasno posle podne ponovo je uspostavljen. Do višesatnog prekida došlo je zbog problema koje je orkanski vetar prouzrokovao na kontakt mreži.

Razoran vetar i u regionu.U Zagrebu je čupao drveće i nosio krovove, a jedna osoba je povređena.

U delovima Mađarske otežano je snabdevanje strujom jer je vetar oštetio mrežu. Jak sneg zavejao je Austriju, Češku, Poljsku i Slovačku.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: