Zbog padavina teško primeniti zaštitu vinove loze

Stanje u vinogradima za sada je zadovoljavajuće uprkos padavinama, kažu proizvođači i stručnjaci. Vinova loza nalazi se u fazi intenzivnog rasta i vreme je za zaštitu od biljnih bolesti i za druge agrotehničke mere koje, zbog učestalih padavina, ne mogu da se primene.

Vinogradi Dražena Đurđića iz Sremskih Karlovaca prostiru se na oko devet hektara. Zasadi su različite starosti, a prisutan je i različit sortiment prilagođen potrebama potrošača sa različitih tržišta.

Dražen Đurđić iz Sremskih Karlovaca kaže da su domaćini stanjem vinograda sada sasvim zadovoljni.

– Mi smo već obavili tri agrotehničke mere što se tiče zaštite vinograda. Kao što vidite sami zelena masa i korov sve buja i sve raste, i moram naglasiti da je, bar iz našeg ugla, ova godina slična prošlogodišnjoj – imamo dug kišovit period, i pretpostavljam i očekujem, da ćemo imati sada i nešto duži period suša. To je za nas dosta izazovno i teško s obzirom da će faza fenolne zrelosti, koju očekujemo početkom septembra, biti sigurno ugrožena i ove kao i prošle godine – ocenjuje Đurđić.

Foto: Envato

Stručnjak za vinogradarstvo, profesor doktor Dragoslav Ivanišević sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta ukazuje na to da je stanje vinove loze za sada dobro, ali da česte padavine ometaju vinogradare da na vreme urade važne agrotehničke operacije u višegodišnjim zasadima vinove loze.

– Ove padavine, koje trenutno traju, i smena sunca i kiše, i relativno toplo vreme, izuzetno pogoduju razvoju gljivičnih bolesti, kako plamenjače, tako i pepelnice i trenutno u vinogradu ima najviše problema u vezi sa zaštitom od ovih patogena. Jer vinogradari ne mogu zbog padavina da uđu u svoje vinograde. Vrlo su česte padavine, tako da i efekat primene preparata ne bi bio kako treba, jer treba da prođe određen broj sati nakon primene tretmana – objašnjava dr Ivanišević.

U narednom periodu, prema njegovim rečima, vinovoj lozi bi pogodovalo vreme bez padavina, sa umerenim temperaturama, naročito u fazi cvetanja vinove loze, fenofazi razvoja koja joj predstoji .

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: