Zbog Nemačke napravljen izuzetak od sankcija: Kanada vraća turbine Severnog toka 1

Kanada će odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, najavio je kanadski ministar prirodnih resursa.

One su potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati “sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prelaz s ruske nafte i gasa”.

Uvode nove sankcije

Kanada je takođe najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Nove kanadske sankcije “primenjivaće se na kopneni i cevovodni transport i proizvodnju metala i prevoza, računarske, elektronske i električne opreme, kao i mašina”, prenosi Indeks.

Kanada je dodala da će “u nedostatku snabdevanja gasom, nemačka privred pretrpeti značajne poteškoće, a sami Nemci će biti u opasnosti da neće moći da greju svoje domove kako se približava zima.”

Nemačka vlada potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Severnog toka 1. Turbine bi prvo bile poslate u Nemačku, koja će ih potom isporučiti ruskom državnom poduzeću Gasprom, rekao je vladin izvor za Rojters ranije u toku nedelje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: