logo transparend vojvodina uzivo

Završni radovi na fasadi Gradske biblioteke u Subotici

subotica biblioteka
SUBOTICA – U toku su završni radovi na uređenju glavne fasade zgrade subotičke Gradske biblioteke. Sredstva za realizaciju ove investicije u visini od 18 miliona dinara, opredeljena su iz budžeta Republike Srbije. Glavna fasada Gradske biblioteke sada izgleda kao pre 37 godina, kada je ova zgrada poslednji put renovirana.

Reč je o objektu starijem i od Gradske kuće, projektovao ga je Ferenc Rajhl, a gradnja je završena 1895. godine. Od 1953. godine zgrada je sedište Gradske biblioteke. Radove je izvelo preduzeće „Jumol”, dok je Danijela Mamužić uradila rekonstrukciju atlasa. Radovi su u potpunosti usklađeni sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i obuhvatali su rekonstrukciju fasade, atlasa, razne konzervatorske radove, kao i zamenu prozora i vrata.

– Sve je urađeno na način da se ova zgrada u potpunosti može očuvati, a eliminisani su i neki faktori koji su prethodnih godina doveli do toga da je ona skoro uništena, odnosno atlasi kao glavni ukrasi ove zgrade. Da nismo pravovremeno reagovali, možda ovaj objekat ne bismo mogli da sačuvamo – naglasio je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, tokom obilaska radova prošle nedelje.

On je dodao da je u planu nastavak radova na uređenju zgrade Gradske biblioteke.

– Glavnu fasadu Gradske biblioteke smo uredili, i to je najbitnije. Ambijent na centralnom gradskom trgu sada je potpuno drugačiji zahvaljujući i uređenju ove zgrade na kojoj, naravno, treba srediti i krov, kao i preostale fasade- rekao je Pastor. -Tokom protekle, skoro dve godine od formiranja aktuelne gradske vlasti moglo se videti da nam je zaista jako bitno da očuvamo stare građevine Subotice zahvaljujući kojima ja naš grad takav kakav jeste. Planiramo da polako rekonstruišemo fasadu po fasadu Gradske kuće, u toku je ili će vrlo brzo početi i radovi na adaptaciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa, a zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske rekonstruisana je zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, odnosno Žute kuće.

Bilo je propusta i zloupotreba

U Subotici se mnogo gradi. Uprava za kapitalna ulaganja Pokrajinske vlade ove godine namenila je 141 milion dinara za uređenje ulica i puteva na području grada. Istovremeno, izmenom planova predviđeno je izmeštanje Kvantaške pijace i Vatrogasne jedinice, pa se otvara slobodan prostor u centru grada, poželjan za investitore. Iz gradske vlasti najavljuju da će pooštriti pravila stanogradnje u uvom delu grada, u smislu poštovanja pravila maksimalne visine objekata i spratnosti.

– Prethodnih godina bilo je puno zloupotreba i propusta, a sada će se stvari urediti tako da se ne dovede u pitanje karakter i duh grada – ukazao je Balint Pastor.

Naveo je da je sredstvima iz Mađarske, kao i onima koje je obezbedila Vlada Srbije, rekonstruisana subotička Sinagoga, i dodao da je završena i projektno-tehnička dokumentacija za Vodotoranj i Bagojvar, na Paliću.

-Radimo na očuvanju našeg gradskog jezgra i značajnih građevina za Suboticu, a pored toga preduzimamo sve da poboljšamo uslove života naših sugrađana kako u gradskim, tako i u prigradskim mesnima zajednicama. To što mi sređujemo naše veoma bitne građevine ne znači da se sredstva odvlače od investicija u putnu, gasovodnu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Nama je sve pođednako važno, kako bi Subotica bila dobro mesto za život- poručio je Pastor.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.