Završeni izbori na Kosovu i Metohiji: Ubedljiva pobeda Srpske liste u Severnoj Mitrovici!

Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština

Birališta Na Kosovu i Metohiji, gde se održavaju lokalni izbori, zatvorena su u 19 časova. Prema prvim rezultatima Srpska lista odnela je ubedljivu pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom.

Na osnovu podataka Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42,85 odsto upisanih birača, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

U Leposaviću je do 19.00 časova glasalo 74,21, Zvečanu 83,81 odsto, Zubinom Potok 64,66, severnom delu Kosovske Mitrovice 68,94, u Obiliću 51,68, u Gračanici 43,16 odsto, a u Štrpcu 56,68 procenata upisanih birača.

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je večeras Srpskoj listi ubedljivu pobedu na lokalnim i zborima u pokrajini.

– Opet smo pokazali i dokazali da kada nam je najteže i kada smo pod najvećim pritiscima, da smo tada i najjači! Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više – poručio je Petković.

Povodom pobede Srpske liste oglasio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Danas smo svedočili istorijskoj pobedi Srpske liste, dugo ćemo pamtiti ovaj dan, dan pobede nad bezumljem, dan kad su Srbi ustali složno protiv tiranina! Sve te strašne pretnje, upadi ROSU, svakodnevni napadi i pritisci samo su nas još više utvrdili u odbrani našeg Kosova i Metohije. Mi znamo ko smo i znamo kuda idemo. Mi znamo da pravda pobeđuje, jer smo na njenoj strani. Radujte se, slavite, predaja nije opcija! – napisao je na Instagramu gradonačelnik.

“Ako ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija”

Goran Rakić je, odgovarajući na pitanje novinara da li Srpska lista želi da uđe u kosovske institucije, rekao da ukoliko u novembru ne počnu konsultacije o formiranju Zajednice srpskih opština, institucija neće biti.

– Ukoliko ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija – rekao je on.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić dodao je i da se još čekaju rezultati sa juga KiM i za odbornike, kao i da će se možda još obratiti o izborima u toku večeri.

Milan Radojević iz Srpske liste gradonačelnik Severne Mitrovice

Srpska lista osvojila je 100 odsto glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisjie.

Ubedljiva pobeda Srpske liste

Uprkos strašnim provokacijama, Srpska lista osvojila je 10.776 glasova u Severnoj Mitrovici.

Srpska lista – 10.776

Albanci – 1.019

U Partešu, srpska lista uzela je 1.649 glasova, najviše osvojenih glasova na tom uzorku ima Dragan Petković iz SL sa 81.14 odsto, dok su ostale stranke uspele da prikupe 469.

Srpska lista – 1.649

Ostali – 469

Na osnovu devet odsto obrađenih glasova, u Severnoj Mitrovici kandidat Srpske liste Milan Radojević osvojio je 82,85 odsto glasova.

U Ranilugu, na osnovu 50 odsto obrađenih birača, kandidatkinja SL Katarina Ristić Ilić ima 100 odsto glasova.

U Štrpcu obrađeno je 13,7 odsto glasova, a Dalibor Jevtić iz SL osvojio je 53,20 odsto.

Zoran Todić iz SL na osnovu pet odsto prebrojanih glasova ima 95 odsto.

Liljana Šubarić iz Srpske liste ubedljivo vodi u Gračanici. CIK je na osnovu pet odsto obrađenog materijala saopštio da ona ima 83,07, a Branimir Stojanović 16,93 odsto.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a prema ocenama analitičara, ne očekuje se da će se rezultati sa parlamentarnih izbora, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliti i na lokalne izbore.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa imalo je 1.885.448 građana, a za izbore su bila otvorena 883 biračka centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

Lokalne izbore na KiM nadgledala su 3.352 policajca i 80 tužilaca.

Tagovi:

Pročitajte još: