Završena proba male mature: Đacima teško “pale” glasovne promene i dugi tekstovi!

SRBIJA – Mali maturanti ističu da je najlakši bio treći test koji su polagali

Učenici osmog razreda u Srbiji završili su polaganje testova iz matematike, srpskog jezika i izbornog predmeta na probnoj maloj maturi.

Mali maturanti ističu da je najlakši bio treći test koji su polagali, takođe, juče, a koji je ove godine po prvi put rađen po novom sistemu po kom su deca birala jedan od pet predmeta koji će polagati.

Osim gramatike, na testu iz srpskog jezika bila su i pitanja iz književnosti, trebalo je prepoznati dela Branka Ćopića, Petra Kočića, Ive Andrića.

Ministar prosvete Branko Ružić  obišao je školu “Bora Stanković” i istakao da je ovo način da đaci provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama, pišu “Novosti”

– Ostaće vam još dovoljno vremena da upotpunite znanje do završnog ispita u junu. Zadatke možete da vežbate na pripremnim časovima koje škole organizuju, a na raspolaganju vam je i portal eVežbaonica sa više od 4.200 pitanja.

Ocenio je da je test iz matematike protekao u okvirima očekivanog.

– Probni test je dragocen, videćemo nakon završenog probnog testa koliko su deca zadovoljna, jer su nam ona najvažnija”, rekao je ministar i podsetio da završni test ima sertifikacionu komponentu – potvrđuje nivo stečenog znanja tokom osmogodišnjeg školovanja. Probni završni ispit polagalo je oko 64.747 učenika.

Mala matura na rasporedu je 21. 22. i 23. juna.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: