Zatvorena 30. Vršačka pozorišna jesen: Ako je izmislio točak, nije mercedes napravio!

VRŠAC – Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta „Sterija“ sinoć je svečano zatvoren 30. Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“.

Na jubilarnom izdanju festivala u glavnom programu takmičilo se pet predstava od kojih tri beogradskih pozorišta, jedna predstava Narodnog pozorišta Sombor i predstava pozorišta domaćina „Don Žuan“ Ž.B.P. Molijera u režiji Andreja Cvetanovskog koja je na ovom Festivalu osvojila čak tri nagrade. Nagrada Tomislav Pejčić za najboljeg mladog glumca ili glumicu dodeljena je Vrščanki Mariji Pantin za ulogu Šarlote. Specijalna nagrada za muziku pripala je kompozitoru Dimitru Andonovskom za rad na predstavi Don Žuan Narodnog pozorišta „Sterija“, dok je po mišljenju stručnog žirija najbolju kolektivnu igru pokazao vršački ansambl.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu primila je Vanja Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi Očevi i oci Narodnog pozorišta Beograd, čija je predstava proglašena najboljom u celini, a narađena je takođe i za režiju i dramaturgiju.

Nagradu za režiju je primio Veljko Mićunović, a specijalnu nagradu za dramatizaciju romana Očevi i oci Slobodana Selenića koja je pripala Kati Đarmati, primila je direktorka drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za mušku ulogu pripala je Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u predstavi (Pra)Faust Beogradskog dramskog pozorišta, koja je prema oceni publike proglašena najboljom u ovogodišnjoj selekciji.

Ovogodišnji žiri u sastavu Dejan Projkovski, reditelj iz Republike Severne Makedonije i predsednik žirija, Aleksandra Glovacki, dramaturškinja i Nataša Petrović, glumica, sve odluke donosili su jednoglasno.

Na predlog stručnog žirija, Festival „Vršačka pozorišna jesen“ posthumno je dodelio nagradu reditelju Jagošu Markoviću za životno delo i umetnički doprinos u predstavama baziranim na dramskoj klasici.

Svečano zatvarnje 30. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“ završeno je kabareom filmske muzike pod nazivom „Boja noći“ koji su u čast laureata izveli Stevan Pijale, Ljiljana Stjepanović i Mina Lazarević.

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ i 30. put u Vršcu održan je pod pokroviteljstvom Grada Vršca, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i brojnih sponzora.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.