Zatvor do pet godina za nedozvoljeni promet opreme za fiskalizaciju

BEOGRAD – Za svakoga ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nabavlja radi dalje prodaje elektronsku opremu za fiskalizaciju i računovodstvene i druge softvere, a sve u svrhu izbegavanja plaćanja poreza, zaprećena je zatvorska kazna od jedne do pet godina, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Krivične odredbe se odnose na fizička i pravna lica koja posreduju u prodaji ili kupovini navedene opreme i softvera, drže ih ili prenose i koja nisu evidentirana u registru proizvođača elektronskih fiskalnih uređaja. Osim zatvorske kazne, postoji mogućnost izricanja mere bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u istom trajanju odgovornom licu u privrednom subjektu.
Elektronski uređaji i oprema za fiskalizaciju i računovodstveni i drugi softveri koji su stavljeni u promet na nedozvoljeni način biće oduzeti.

Primena ovih novih kaznenih mera Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje se odnose na nedozvoljeni promet opreme za fiskalizaciju i računovodstvenih i drugih softvera počela je 20. decembra.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.