Jedna činjenica koja je poznata gotovo svima jeste da kada otvorimo kesicu čipsa, primetimo da je veliki deo ispunjen „vazduhom“ koji ima funkciju da zaštiti grickalice od lomljenja.
Kiseonik može da dovede do kvarenja krompira, a vlaga koja se u njemu nalazi može da učini da čips postane gnjecav. Kako bi to izbegli, proizvođači kese pune azotom kako bi čips ostao svež, a ne vazduhom.
Primena azota u prehrambenoj industriji je veoma široka. Ipak, najčešća upotreba azota je tokom pakovanja grickalica, poput čipsa i smokija. Kako bi se izbeglo kvarenje hrane i gubitak svežine, azot se koristi za uklanjanje kiseonika iz kesica grickalica, čime se produžava rok trajanja i zadržava kvalitet hrane.
Pročitajte još:
Carinici na prelazu Batrovci sprečili šverc 30.000 evra, novac bio sakriven i u limenci čipsa
BATROVCI – Carinici su 24. januara 2023. godine na graničnom prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 30.000 evra, koje je jedan putnik između ostalog sakrio i u limenku čipsa. Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju na red za kontrolu pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.