Zašto su kesice čipsa poluprazne i pune „vazduha“?

Jedna činjenica koja je poznata gotovo svima jeste da kada otvorimo kesicu čipsa, primetimo da je veliki deo ispunjen „vazduhom“ koji ima funkciju da zaštiti grickalice od lomljenja.

Kiseonik može da dovede do kvarenja krompira, a vlaga koja se u njemu nalazi može da učini da čips postane gnjecav. Kako bi to izbegli, proizvođači kese pune azotom kako bi čips ostao svež, a ne vazduhom.

Primena azota u prehrambenoj industriji je veoma široka. Ipak, najčešća upotreba azota je tokom pakovanja grickalica, poput čipsa i smokija. Kako bi se izbeglo kvarenje hrane i gubitak svežine, azot se koristi za uklanjanje kiseonika iz kesica grickalica, čime se produžava rok trajanja i zadržava kvalitet hrane.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.