Zašto štucamo i kako se nositi s ovom iritantnom pojavom?

Jednom je smešno, dvaput je još smešnije, a sve više od toga obično postaje naporno. Svi smo ponekad štucali, ali da li zapravo znate kako i zašto se to dešava? I ne, nije jer nas neko spominje.

Štucanje počinje mnogo niže u vašem telu – u dijafragmi. Normalno, dijafragma se povlači nadole kada udišete da biste pustili vazduh u pluća, a zatim se opušta kada izdahnete kako bi vazduh mogao da ide nazad iz pluća da izađe iz nosa i usta.

Ali ako nešto iritira vašu dijafragmu, može se grčiti, primoravajući vas da iznenada “usisavate” vazduh u grlo, gde on udari u vašu “glasnu kutiju”. To čini da se vaše glasne žice iznenada zatvore, stvarajući jasan „hik!“ zvuk.

Foto: Pixabay

Zašto se štucanje dešava?

Štucanje se može dogoditi iz mnogo razloga – neki od njih su fizički, a neki emocionalni. To je zato što se stvarna iritacija dešava u nervu koji povezuje mozak sa dijafragmom. Neki uobičajeni uzroci uključuju:

  • Kada jedemo previše ili prebrzo
  • Osećaj nervoze ili uzbuđenja
  • Konzumiranje gaziranih pića ili previše alkohola
  • Stres
  • Iznenadna promena temperature
  • Gutanje vazduha tokom žvakanja žvakaće gume

 

Foto: Pixabay

Dugotrajno štucanje

Štucanje je obično privremeno, ali u retkim slučajevima može se zadržati – neko vreme. Obično je to zbog oštećenja ili pogoršanja nerava povezanih sa dijafragmom.

Ako štucate duže od 2 dana, ili ako su dovoljno jake da ometaju jelo, disanje, spavanje ili vam izazivaju uznemirenost, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara.

 


Čarls Ozborn iz Ajove je u 97 godina života štucao punih 68 godina. Počev od 1921. sve do smrti 1991. godine. Ako je suditi po “Ginisovog knjizi rekorda“, on je ostao apsolutni svetski rekorder u štucanju.


 

Kako da ih zaustavite

Ako se nadate da će vam štucanje prestati ako visite naopačke ili da vas prijatelj plaši, moramo da vas razočaramo.

Međutim, neki stručnjaci misle da bi zadržavanje daha ili disanje u papirnu kesu moglo da pomogne; obe tehnike čine da se ugljen-dioksid nakuplja u vašim plućima, što može da opusti dijafragmu.

Ako ništa drugo ne uspe, a vaše štucanje traje nekoliko dana ili više, vaš lekar će možda pokušati sa različitim terapijama da vidi da li one mogu da stave tačku na to neprijatno štucanje. Srećno!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: