Zašto srpski turisti vole Temišvar? Mali Beč je najveći grad na području Banata

Osim uživanja u arhitekturi grada, mnogi naši turisti rado posećuju i srpske pravoslavne crkve u ovom gradu, ali i poznate šoping centre.

Omogućen je i ulazak svima koji su preležali kovid-19, u periodu od 180 dana, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao i svima koji imaju negativan rezultat PCR testa koji ne sme biti stariji od 72 sata, računajući od vremena ulaska u zemlju ili od vremena ukrcavanja u sredstva javnog prevoza.

U slučaju da putnik ne poseduje relevatan EU digitalni sertifikat, u obavezi je da bude u petodnevnom karantinu, od koga su izuzeta deca do 12 godina starosti.

Sem toga, od putnika se zahteva da popune SII-FDIR, odnosno digitalni formular za putovanje na ovom sajtu, ali i da imaju putnu ispravu koja mora biti izdata u poslednjih 10 godina i mora da važi minimum tri meseca, a nakon datuma koji je planiran za napuštanje teritorije ove zemlje.

Srbi u najvećem gradu na području Banata

Bogato kulturno i arhitektonsko nasleđe prvo je što se primećuje prilikom posete Temišvaru. Iako kroz grad danas protiče samo reka Begej, zapravo je reka Tamiš zaslužna za njegov naziv. Naime, u prošlosti je upravo ta reka proticala kroz grad. Vremenom je došlo do preusmeravanja toka, ali i razvoja samog grada, tako da danas Tamiš ne protiče više kroz Temišvar, već van njegove teritorije.

S obzirom na to da je od Beograda udaljen tek nešto više od 150 kilometara, jasno je zbog čega su srpskim turistima čest izbor izleti baš u Temišvar. Tim pre što se grad može pohvaliti i odlično snabdevenim šoping centrima.

U vreme turske vladavine tim prostorom, grad naseljavaju i drugi narodi. Iako je do tada većinsko stanovništvo bilo mađarsko, u to vreme se doseljavaju Srbi, Jevreji, Romi i muslimani.

Nedugo nakon toga srpsko stanovništvo u Temišvaru postaje većinsko, pa ne čudi što u gradu postoji i Srpska saborna crkva u Temišvaru, posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Smeštena u centru grada, nalazi se u zapadnom delu najstarijeg gradskog trga, Trga ujedinjenja. Izgrađena je 1748. godine, a počev od 1964. godine okarakterisana je kao spomenik kulture Rumunije.

Šta videti u Malom Beču?

Osim posete starom gradskom jezgru, ne treba propustiti ni posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u ovom gradu. Na Trgu ujedinjenja, na kome se nalazi ova svetinja, mogu se videti i palata Bruk i palata Barok, koje su pripadale znamenitim ljudima grada, kao i rimokatolička katedrala.

Banatski muzej i Gradska opera smeštene su na najmlađem trgu u Temišvaru. Trg pobede može se pohvaliti i zdanjima poput Katedralnog hrama Banatske mitropolije Rumunske pravoslavne crkve, kao i brojnim palatama izgrađenim uglavnom u stilu secesije.

U Temišvaru postoji i bista poslednjeg dačkog kralja, Decebala, kao i statua Bogorodice i Svetog Jovana Nepomuka i Stub kuge, izgrađen u znak zahvalnosti Svetoj Trojici za prestanak epidemije.

Obala Begeja u Temišvaru prilično je lepo uređena, tako da posetioci mogu uživati u nekom od kafića uz reku.

Na Trajanovom trgu, koji se nalazi u delu grada nazvanom Fabrika, nalazi se srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Đorđu. U tom delu grada su ranije živeli uglavnom Srbi i Grci, koji su bili mahom zanatlije i trgovci, ali i umetnici. Crkva je podignuta u periodu od 1745. do 1755. godine.

I naravno, šoping. U Temišvaru postoje dva odlična šoping mola, u kojima se mogu naći mnoge brendirane prodavnice. A još ako naiđete baš u trenutku kada su veliki popusti, sigurno ćete biti zadovoljni ne samo upoznavanjem Malog Beča, već i kupovinom.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: