Zašto se u restoranima pre glavnog jela uvek servira hleb?

U svakom restoranu prvo će vam doneti hleb, pa tek onda glavno jelo, a iako većina nas nikada nije razmišljala o nekim dubljim razlozima ove prakse, postoje važni razlozi zbog kojih se poštuje ovo pravilo.

A to je znak – gostoprimstva.

Kada poželite dobrodošlicu ljudima u svoj dom ili restoran, dajte im hleb i pokažite im da su dobrodošli i ta tradicija je opstala do danas.

Vlasnici kafana su istorijski služili jedan obrok dnevno, u određeno vreme i po određenoj ceni, tako da je serviranje hleba pre glavnog jela od mesa, ribe ili druge skuplje hrane pomoglo u smanjenju troškova.

To je način da posetiocima date  da urade nešto pre nego što im hrana stigne. Kada sednete za sto u restoranu, obično ste gladni, ali može proći neko vreme dok hrana ne stigne.

Umesto da pustite mušterije da sede bez ičega, gladuju i gledaju kako drugi gosti uživaju u hrani, spuštanje hleba na sto kao priprema  za dolazak obroka, čini ih srećnim i sprečava ih da postanu nestrpljivi. To inspiriše podsvesni reciprocitet.

Ako se izdašna i topla korpa za hleb stavi na sto pre nego što gost ima priliku da naruči, on ili ona će podsvesno želeti da uzvrate uslugu. „Bili su darežljivi sa svojim hlebom, pa ću sada i ja prema njima“, mogao bi da pomisli gost.

No, postoje i još neki razlozi da se heb iznese i nisu baš krasni. A to je da bi gosti više popili, da bi kuvar dobio na vremenu i zato što su gosti nestrpljivi. Sva objanjenja imaju smisla.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.